Bier recept Nieuw België Tripel
Altijd al een Tripel bier willen brouwen. Brouw je nu eigen Nieuw België Triple!
Een tripel is een bierstijl die door de meeste speciaalbier drinkers zeer gewaardeerd wordt. Er zijn talloze tripelbieren beschikbaar in de slijterijen. Sommige bierzaken in belgie hebben wel honderden soorten van verschillende brouwers in het assortiment.
Een tripel is een bierstijl van hogegisting. Het alcoholpercentage is hoog en zit daarom vaak tussen de 7 a 10 %. De smaak is vaak droog omdat er in de tripel bier recepten vaak gebruik wordt gemaakt van kristalsuiker. Omdat kristalsuiker volledig vergist, geeft dit een droge smaak. Hier kun je een tripel goed aan herkennen.
In een tripel bier recept wordt ook regelmatig gebruik van ingredienten zoals koriander en sinaasappelschil
Dit recept is geëxporteerd uit Brouwhulp
Geniet ervan!
Basis
Omschrijving | Waarde |
Kenmerk | |
Naam recept | Tripel bier recept |
Brouwdatum | |
Bierstijl | Tripel |
Volume | 10,0 l |
Begin SG | 1,066 SG |
Berekende kleur (Morey) | 10 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 39 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid | Ingrediënt |
10,00 l | Water uit Water |
7,30 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
2,01 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 71,8 % |
0,54 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 19,3 % |
0,22 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 7,9 % |
0,03 kg | Aroma 50 | Dingemans | 50 EBC | 1,1 % |
Maischschema
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
56,0 °C | 2 min. | 15 min. | 4,4 l/kg | |
67,0 °C | 15 min. | 30 min. | 4,4 l/kg | |
73,0 °C | 10 min. | 20 min. | 4,4 l/kg | |
78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 4,4 l/kg |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
10,2 g | Target | pellets | 11,0% | 60 min. | 37,0 IBU |
3,8 g | Hallertau Hersbrucker | pellets | 2,5% | 15 min. | 0,8 IBU |
7,3 g | Saaz | pellets | 3,8% | 0 min. | 1,5 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
3,75 g | Korianderzaad | specerij | koken |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
1,0 pak(ken) | Belgian Ale Yeast (1214) | bovengist |