Als je begint met het brouwen van bier, is één van de eerste beslissingen die je moet maken het kiezen tussen all-grain of moutextract brouwen. Maar wat is het verschil tussen deze twee brouwmethoden en welke is het beste voor jou?All-grain brouwen

All-grain brouwen betekent dat je je eigen mout gebruikt en het brouwproces vanaf het begin beheerst. Dit betekent dat je de mout in water laat weken om het wort te maken, voordat je het bier kookt en laat vergisten. All-grain brouwen geeft je de meeste controle over het brouwproces en de smaak van het bier, maar het vereist ook meer tijd en middelen.

Voordelen van all-grain brouwen:

 • Meer controle: Omdat je het brouwproces vanaf het begin beheerst, heb je meer controle over de smaak en kwaliteit van het bier.
 • Goedkoper op de lange termijn: Hoewel all-grain brouwen meer startkosten vereist, is het op de lange termijn vaak goedkoper omdat je zelf je mout koopt in plaats van het te kopen in de vorm van extract.
 • Meer flexibiliteit: All-grain brouwen geeft je de vrijheid om verschillende moutsamenstellingen te proberen en te experimenteren met verschillende smaken en stijlen.Nadelen van all-grain brouwen:

 • Meer tijd: All-grain brouwen vereist meer tijd en aandacht dan moutextract brouwen, vooral omdat je de mout zelf moet malen en de maischstap moet uitvoeren.
 • Meer gereedschap: All-grain brouwen vereist ook meer gereedschap, zoals een lauter ton en een moutmaler, wat kan leiden tot hogere startkosten.
 • Moeilijker voor beginners: All-grain brouwen kan moeilijker zijn voor beginners omdat het meer kennis en vaardigheden vereist.Moutextract brouwen

Moutextract brouwen betekent dat je gebruikmaakt van gekochte moutextract in plaats van je eigen mout te schroten. Dit kan in de vorm van vloeibaar of droog extract zijn. Moutextract brouwen is een snellere en eenvoudigere manier van brouwen, vooral voor beginners, maar het biedt minder controle over de uiteindelijke smaak van het bier. Je voegt een poeder toe aan water en dat is je wort.

Voordelen van moutextract brouwen:

 • Gemakkelijker voor beginners: Moutextract brouwen vereist minder kennis en vaardigheden, dus het is gemakkelijker voor beginners om te leren.
 • Snellere brouwtijd: Omdat je het moutextract al hebt gekocht in plaats van het zelf te maken, duurt het brouwproces minder lang.
 • Minder gereedschap: Moutextract brouwen vereist minder gereedschap, wat de startkosten verlaagt.Nadelen van moutextract brouwen:

 • Minder controle: Omdat je het moutextract koopt in plaats van het zelf te maken, heb je minder controle over de smaak en kwaliteit van het bier.
 • Minder flexibiliteit: Moutextract brouwen beperkt je flexibiliteit om te experimenteren met verschillende moutsamenstellingen en smaken.
 • Duurder op de lange termijn: Hoewel moutextract brouwen minder startkosten vereist, kan het op de lange termijn duurder zijn omdat je het moutextract moet kopen in plaats van het zelf te maken.

Welke moet ik kiezen?

De keuze tussen all-grain of moutextract brouwen hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je op zoek bent naar de meeste controle en flexibiliteit, dan is all-grain brouwen misschien beter voor jou. Maar als je op zoek bent naar gemak en snelheid, dan is moutextract brouwen misschien de beste optie. Het is ook belangrijk om te overwegen of je budget en beschikbare ruimte in aanmerking nemen. Als je beperkte middelen hebt, kan moutextract brouwen een goede keuze zijn omdat het minder gereedschap en ruimte vereist.Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat brouwen een leerproces is, dus het is oké om te beginnen met moutextract brouwen en later over te stappen naar all-grain als je meer ervaring en kennis hebt opgedaan. Weet wel dat beginnende bierbrouwers die starten met moutextract uiteindelijk altijd overgaan op all-grain. Beginnende bierbrouwers die starten met all-grain maken nooit de overstap naar moutextract. Dit betekent dat iedereen toch overgaat op all-grain en jij de keuze moet maken of je wel echt met moutextract aan de slag wilt. Het is niet voor niets dat iedereen naar all-grain overstapt, de smaak van moutextract valt vaak tegen. Onze voorkeursleverancier is Brouwpunt.nl. Zij hebben zeer goede all-grain bierbrouw pakketten in 10 verschillende bierstijlen!

Ben je nieuwsgierig naar het beste bierbrouw pakket? Wij onderzochten ze allemaal!

Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *