6. Wort koelen
Na het koken moet de Wort zo snel mogelijk gekoeld worden. In deze fase is schoon werken super belangrijk. Zowel het snelle afkoelen als goede desinfectie van materialen zijn belangrijk om de kans op bacteriën in je Wort te minimaliseren. Zet de pan Wort in de gootsteen met ijsblokjes en koud water eromheen om te zorgen dat deze snel op een temperatuur van 20-25 graden Celsius, oftewel op kamertemperatuur komt. Sommige brouwers filteren in deze stap de Wort nog een keer met een fijne zeef alvorens ze deze laten koelen.
Tip: In deze stap kun je ook met een SG-meter of hydrometer het alcoholpercentage gaan meten. Je kunt als beginner deze stap ook overslaan.
7. Vergisten
Pak je vergistingsemmer, ketel of vat, want het is tijd voor vergisten. Nogmaals, zorg ervoor dat alles gedesinfecteerd is. Koop eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor bierbrouwen hiervoor. Dit middel is kleur-, smaak- en reukloos. De temperatuur is van belang voor het type vergisting. Ga je Lager bier zoals pils maken, dan mag de temperatuur niet hoger zijn dan 4-12 graden Celsius. Ga je bovengisten om een Ale te maken, dan kan de temperatuur tussen de 15-25 graden Celsius zijn. Als je na het koken de Wort nog niet gezeefd hebt, dan doe je dit bij het overgieten in de ketel of emmer. In deze stap mag er wel lucht bij de Wort komen, de gist heeft namelijk lucht nodig. Je kunt meer lucht toevoegen door met een garde de Wort te roeren. Sommige brouwers gebruiken zelfs een pompje of bruissteentjes voor het toevoegen van zuurstof aan de Wort.
Gist toevoegen
Nu voeg je de gist toe aan de Wort en eventueel extra water indien je teveel hebt laten verdampen tijdens het koken van de Wort. Voeg nooit teveel water toe, je krijgt dan waterig bier! Hierna doe je de deksel met het waterslot erop. Het waterslot mag de vloeistof niet raken. Je vult het waterslot tot ongeveer de helft met water zodat deze goed werkt. Een waterslot sluit af, maar lucht kan de emmer wel uit. Vergisten duurt afhankelijk van het recept tussen de één en vier weken.
Tip: lees voor je begint met brouwen de gebruiksaanwijzing van de gist. Sommige gistsoorten hebben een voorbereiding nodig. Je wilt daar niet pas achter komen als de Wort al in het vat zit.
Tip 2: Plaats de gistemmer of het vat in een donkere ruimte met weinig temperatuurschommelingen.
Tip 3: Als je na het koelen met een SG-meter of hydrometer een meting verricht hebt, doe je dit nu nogmaals om het alcoholpercentage te meten.