Mout
Iedereen weet dat er graan gebruikt wordt voor bierbrouwen. Dit graan wordt echter mout genoemd omdat het een speciale behandeling heeft ondergaan. Hierbij worden de graankorrels geweekt zodat ze gaan ontkiemen. Dit proces wordt vervolgens door droging gestopt om het mout klaar te maken voor het brouwen van bier. Afhankelijk van het drogen krijgt de mout een lichte of donkere kleur. Dit komt overeen met het type bier waarvoor het gebruikt kan worden en wordt uitgedrukt in een EBC waarde. Voor pils gebruik je lichte mout (EBC 3) en voor een Pale Ale EBC 9 bijvoorbeeld. Je vindt deze EBC waarde terug op het mout dat je koopt. Het type mout beïnvloed de smaak en de kleur. Je kunt voor smaaknuances meerdere mouten gebruiken. Donkere mouten hebben meer smaak en voeg je in mindere mate toe. Je komt ook de naam ‘caramelmout’ tegen. Dit soort mouten hebben een ander droogproces waardoor ze versuikeren. Je kunt je voorstellen wat voor smaak dit aan het bier kan geven. Zeker gevorderde brouwers kunnen hiermee unieke smaken maken en hun creativiteit de vrije loop geven.