Zelf bier brouwen

Lees alles over zelf bier brouwen.
✅ Ingrediënten
✅Stappen bier brouwen 
✅FAQ bierbrouwen

Beste bierbrouw pakket

Zelf bier brouwen

Welkom op het blog van Bierbrouwrecepten.nl. Als je opzoekt bent naar informatie over bier brouwen dan ben je hier aan het juiste adres. Zelf bier brouwen is prachtig en wij helpen je graag aan de hobby! Op deze pagina vind je alle informatie om je de opstart te geven die je nodig hebt om (hobby) bierbrouwer te worden. Ga zelf aan de slag in de keuken om je eigen top bier te maken. Geslaagde recepten zouden we leuk vinden als je die met ons wilt delen zodat andere bierbrouwers er ook iets aan hebben!

Video – Zelf bier brouwen

Bekijk alle stappen van het zelf brouwen van bier. Deze video laat alle stappen zien die jij thuis moet nemen om een bier te brouwen in eigen keuken.

Zelf bier brouwen - Het brouwproces

Zelf bier brouwen doe je in een aantal stappen. Op onze beste bierbrouw pakket pagina kun je lezen dat er verschillende soorten bierbrouw pakketten bestaan. Namelijk: All-grain pakketten en moutextract pakketten. Bierbrouwrecepten.nl doet alleen maar zelf bier brouwen met all-grain recepten. Onderstaande uitleg over bier brouwen zal daarom ook all-grain zelf bier brouwen zijn.

Hoe gaat het brouwproces in zijn werk? In de volgende slides leer je de basis van bierbrouwen.

STAP 1 – VOORBEREIDING

Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt. Een deel zit allemaal in een bierbrouwpakket dat je gekocht hebt, maar daarnaast heb je pannen van minimaal 7 of 8 liter nodig en een waterkoker, weegschaal, vergiet en een zeef. Eventueel om alcoholpercentages te meten, heb je een maatbeker en SG-meter of hydrometer nodig. Voor het bottelen heb je lege beugelflesjes of flesjes met kroondoppen en een kroonkurk apparaat nodig. Zorg ervoor dat alles schoon is, zowel materiaal als werkruimte. Koop eventueel speciale reinigingsmiddelen voor bierbrouwen.

STAP 2 – SCHROTEN

Schoten is het malen van het mout. Het resultaat is ‘schroot’. Vaak koop je de granen, oftewel het mout dus, in verschrote vorm. Het schroten is dan al gedaan zodat je geen extra walsmolen nodig hebt en sneller kunt beginnen.

 

STAP 3 – MAISCHEN

Maischen is het toevoegen van de mout aan het water. Hierna wordt dit het ‘beslag’ genoemd. Dit proces is misschien wel de belangrijkste bij zelf bierbrouwen. Afhankelijk van het bierrecept kunnen de tijden en temperaturen verschillen. In de regel voeg je de mout toe in water van 50-60 graden. De hoeveelheid water wordt in het bierrecept aangeduid per kilogram mout. Houd er rekening mee bij de mout aan het water toevoegen, dat de temperatuur van het water daalt doordat de mout koud is. Je brengt de temperatuur tot 65 graden, dit houd je ook stabiel op deze temperatuur volgens het recept. De twee fases worden Beta-amylasen en Alfa-amylasen genoemd. De eerste fase, Beta-amylasen, vindt plaats bij 60-65 graden en zet het zetmeel om in suikers die kunnen vergisten. Deze fase is van invloed op het alcoholpercentage. Na deze fase verhit je het beslag tot 75 graden voor de Alfa-amylasen. Hierin ontstaan onvergiste suikers die het bier zoeter maken en meer body geven. Verhit niet hoger dan 75 graden, bij hogere temperaturen kunnen er ongewenste stoffen vrijkomen die de smaak niet ten goede komen.

Tip: je moet rustig roeren om te voorkomen dat je zuurstof erdoor mengt, maar wel goed roeren om, zeker bij verhitten, verbranding te voorkomen.

STAP 4 – FILTEREN/SPOELEN

Filteren en spoelen is het proces waarbij het beslag gefilterd wordt. De resultaten hiervan hebben weer bijzondere namen. Bostel, ook wel draf genoemd, is de substantie die in het vergiet overblijft. Dat wat door het vergiet heengaan en in de tweede pan komt, heet wort. Je spoelt met de Bostel met spoelwater van 70-78 graden, vaak staat dit in het recept aangegeven. Je moet dus zorgen dat dit spoelwater op temperatuur is voor je begint met klaren. Dit proces moet relatief snel maar rustig gebeuren om te voorkomen dat er teveel zuurstof bijkomt.

Tip: Bij het spoelen zorg je ervoor dat je langzaam en gelijkmatig spoelt zodat alle bostel goed gespoeld wordt.

STAP 5 – KOKEN

Je hebt net geleerd dat de vloeistof die je nu in je pan hebt Wort genoemd wordt. De Wort ga je koken. Tijdens het koken voeg je, naar gelang het bier recept aangeeft, in meerdere fases hop toe. De hop in de eerdere fases geven het bier een meer bittere smaak, terwijl de later toegevoegde hop de aroma’s aan het bier geeft. Je kookt de Wort afhankelijk van het recept ongeveer één tot anderhalf uur. Je doet dit zonder deksel. Je wilt namelijk dat bepaalde geur- en smaakstoffen de pan kunnen verlaten. Kook echter de Wort niet op een te hoog vuur, dit om te voorkomen dat er teveel verdampt. Er mag ongeveer 6-10% verdampen. Als je eventueel toch een deksel erop doet, zorg dan altijd voor een kier en doe de deksel er niet volledig op.

STAP 6 – KOELEN

Na het koken moet de Wort zo snel mogelijk gekoeld worden. In deze fase is schoon werken super belangrijk. Zowel het snelle afkoelen als goede desinfectie van materialen zijn belangrijk om de kans op bacteriën in je Wort te minimaliseren. Zet de pan Wort in de gootsteen met ijsblokjes en koud water eromheen om te zorgen dat deze snel op een temperatuur van 20-25 graden Celsius, oftewel op kamertemperatuur komt. Sommige brouwers filteren in deze stap de Wort nog een keer met een fijne zeef alvorens ze deze laten koelen.

Tip: In deze stap kun je ook met een SG-meter of hydrometer het alcoholpercentage gaan meten. Je kunt als beginner deze stap ook overslaan.

STAP 7 – VERGISTEN

Pak je vergistingsemmer, ketel of vat, want het is tijd voor vergisten. Nogmaals, zorg ervoor dat alles gedesinfecteerd is. Koop eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor bierbrouwen hiervoor. Dit middel is kleur-, smaak- en reukloos. De temperatuur is van belang voor het type vergisting. Ga je Lager bier zoals pils maken, dan mag de temperatuur niet hoger zijn dan 4-12 graden Celsius. Ga je bovengisten om een Ale te maken, dan kan de temperatuur tussen de 15-25 graden Celsius zijn. Als je na het koken de Wort nog niet gezeefd hebt, dan doe je dit bij het overgieten in de ketel of emmer. In deze stap mag er wel lucht bij de Wort komen, de gist heeft namelijk lucht nodig. Je kunt meer lucht toevoegen door met een garde de Wort te roeren. Sommige brouwers gebruiken zelfs een pompje of bruissteentjes voor het toevoegen van zuurstof aan de Wort. 

Gist toevoegen

Nu voeg je de gist toe aan de Wort en eventueel extra water indien je teveel hebt laten verdampen tijdens het koken van de Wort. Voeg nooit teveel water toe, je krijgt dan waterig bier! Hierna doe je de deksel met het waterslot erop. Het waterslot mag de vloeistof niet raken. Je vult het waterslot tot ongeveer de helft met water zodat deze goed werkt. Een waterslot sluit af, maar lucht kan de emmer wel uit. Vergisten duurt afhankelijk van het recept tussen de één en vier weken.

Tip: lees voor je begint met brouwen de gebruiksaanwijzing van de gist. Sommige gistsoorten hebben een voorbereiding nodig. Je wilt daar niet pas achter komen als de Wort al in het vat zit.

Tip 2: Plaats de gistemmer of het vat in een donkere ruimte met weinig temperatuurschommelingen.

Tip 3: Als je na het koelen met een SG-meter of hydrometer een meting verricht hebt, doe je dit nu nogmaals om het alcoholpercentage te meten.

STAP 8 – BOTTELEN

Als er veel bezinksel in het vat of in de vergistingsemmer zit, dan giet je het bier over in een schone pan waarna je de emmer of het vat schoonmaakt. Je giet het daarna terug om gemakkelijk te kunnen bottelen met het kraantje. Voor je gaat bottelen echter, voeg je nog suiker toe. Je mengt dit suiker eerst in kokend water om de suikers goed op te laten lossen. Laat dit afkoelen en voeg het al roerend toe aan het bier. De hoeveelheden zijn per bierrecept anders, maar je kunt vaak 6 gram suiker per liter bier aanhouden. Deze toegevoegde suikers worden op de fles nog omgezet in koolzuur. Vul de flesjes tot ongeveer 2 centimeter onder de rand en sluit de flesjes af met kroonkruk of beugel. Laat het bier nagisten op fles door deze buiten de koelkast in een donkere ruimte voor ongeveer twee weken te bewaren.

Ga aan de slag met een bierbrouw pakket

Brouwpunt Blond 

Starterspakket Plus

Bierbrouw pakket vergelijken

€62,95

Bestel nu Vandaag besteld is morgen verzonden

Wortbrouwer Tripel

Starterspakket Standaard

Wortbrouwer Beste bierbrouw pakket

€28,95

Bestel nu Vandaag besteld is morgen verzonden

Kingdom Sterk Blond

Starterspakket Standaard

Beste Bierbrouw pakket vergelijken

€29,95

Bestel nu Vandaag besteld is morgen in huis

Met deze ingrediënten brouw je zelf bier

Mout

Iedereen weet dat er graan gebruikt wordt voor bierbrouwen. Dit graan wordt echter mout genoemd omdat het een speciale behandeling heeft ondergaan. Hierbij worden de graankorrels geweekt zodat ze gaan ontkiemen. Dit proces wordt vervolgens door droging gestopt om het mout klaar te maken voor het brouwen van bier. Afhankelijk van het drogen krijgt de mout een lichte of donkere kleur. Dit komt overeen met het type bier waarvoor het gebruikt kan worden en wordt uitgedrukt in een EBC waarde. Voor pils gebruik je lichte mout (EBC 3) en voor een Pale Ale EBC 9 bijvoorbeeld. Je vindt deze EBC waarde terug op het mout dat je koopt. Het type mout beïnvloed de smaak en de kleur. Je kunt voor smaaknuances meerdere mouten gebruiken. Donkere mouten hebben meer smaak en voeg je in mindere mate toe. Je komt ook de naam ‘caramelmout’ tegen. Dit soort mouten hebben een ander droogproces waardoor ze versuikeren. Je kunt je voorstellen wat voor smaak dit aan het bier kan geven. Zeker gevorderde brouwers kunnen hiermee unieke smaken maken en hun creativiteit de vrije loop geven.

Hop

Aan bier mag hop ook niet ontbreken. De hopbellen zoals de bloemen van deze klimplant heten, worden gebruikt bij bierbrouwen. Ook de hop van een hopplant bepaalt de smaak en met name de bitterheid van het bier. Hoe meer hop je toevoegt, hoe bitterder het bier. Een voorbeeld van ‘zwaar gehopt’ bier is Indian Pale Ale. In dit bier werd meer hop toegevoegd om het een lange houdbaarheid te geven en het overzee te kunnen verschepen. Vandaar de naam; deze Pale Ale ging naar India.

Water

An sich heeft water weinig uitleg nodig, maar bij bierbrouwen is de kwaliteit van je water wel van belang. Brouwerijen maken vaak gebruik van grondwater of leidingwater gewonnen uit grondwater zoals Heineken in Nederland ook doet. Voor pils brouwen heb je heel zacht water nodig en in de regel geldt dat je voor bruin bier gemiddeld hard water gebruikt. Je kunt een waterontharder overwegen. Grotere bierbrouwerijen met fabrieken wereldwijd doen dit ook om zo een betere gelijkheid in water en daarmee smaak te krijgen. Ze voegen vervolgens mineralen toe aan het water om de smaak te beïnvloeden. Ook kun je het water koken waardoor kalk zich afzet in de pan. Een andere oplossing is om zeer zacht water toe te voegen zoals Spa mineraalwater. Goed water is belangrijk bij het brouwen van bier, maar als beginner kun je met leidingwater beginnen. Als je gevorderd bent in bierbrouwen, kun je hier nog eens actief mee bezig gaan om de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Gist

Gist wordt gebruikt om suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Er is echter niet één gistsoort, ook hier zijn meerdere types die smaakbepalend zijn. Ook de temperatuur tijdens het vergisten is belangrijk. Je komt de termen ‘ondergisting’ en ‘bovengisting’ tegen. Hierbij wordt ondergisting gedaan bij een temperatuur van 4-12 graden Celsius. Het gist zakt daarbij naar de bodem en wordt daardoor ook wel ‘lage gisting’ genoemd. Deze vorm van vergisten duurt 3-4 weken, waar het type bier, lager bier, zijn naar aan ontleent. Lager is Duits voor opslag, dit bier werd dus opgeslagen om te vergisten. De bekendste soort lager bier is pils.

Vergroot je bierbrouw kennis met Bierbrouwrecepten.nl

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Bierbrouwpakket vergelijken
Bierbrouw pakket vergelijken!

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Bierbrouw recepten
De lekkerste bierbrouw recepten!

Bierbrouw recepten

Zelf bier brouwen - FAQ

Zelf bier brouwen

Bij het vergisten moet je het werk overlaten aan de gist. Je weet dat alles goed werkt als je belletjes via het waterslot ziet ontsnappen. Als de deksel bol staat en je ziet geen belletjes, dan werkt de gist wel maar je waterslot niet. Trek het waterslot iets omhoog, vaak is het probleem dat deze de vloeistof raakt. Ook kan het zijn dat er lucht weglekt langs het waterslot of de rand van de emmer, de deksel zal in dat geval ook niet bol staan en je ziet geen belletjes in het waterslot.

Zelf brouwen van bier gaat in twee fases, het deel dat je in de keuken aan het werk bent, duurt ongeveer vier uur. Daarna duurt het vergisten in de regel twee weken met nog eens nagisten op de fles van ongeveer twee weken. Dus in totaal duurt het pak en beet vier weken voor je jouw eerste bier kunt proeven. Actieve hobbybrouwers hebben meerdere vaten en maken meerdere soorten bier.

Ja, in principe kan iedereen die een beetje handig is wel bier brouwen met een bierbrouw pakket. Je moet met name nauwkeurig en schoon kunnen werken. Als je het bier recept goed volgt, dan kan het bijna niet misgaan. Maak als beginner gebruik van een starterspakket om zo gemakkelijk het vak te leren. Naarmate je meer ervaring hebt, kun je ook meer experimenteren met zelf bier brouwen. Schrijf altijd op wat je gedaan hebt om, als jouw biertje een succes is, het nogmaals te kunnen maken. En tot slot, vergeet niet om een toffe naam voor jouw bier te verzinnen.

Voor hobbybrouwers is bovengisting makkelijker. Dit kan met een temperatuur tussen de 15-25 graden Celsius. Het gist blijft bovenin, waar deze methode zijn naam aan ontleend heeft. Bovengisten is makkelijker voor kleine hoeveelheden en om thuis bier te brouwen, maar het proces heeft een groter risico doordat bacteriën er makkelijker bij kunnen komen. Werk dus altijd in een schone omgeving met schoon materiaal. Het bovengisten duurt ongeveer één tot twee weken. Houd het bierrecept hiervoor aan en je kunt tussendoor, na een week bijvoorbeeld even proeven. Wist je dat bovengist bier ‘Ale’ genoemd wordt? En dat zowel bij ondergisting als bovengisting de keuze voor het type gist de smaak bepaalt? Veel brouwerijen hebben hun eigen giststam, gist is een levend organisme. Er bestaan zelfs ‘gistbanken’ van gistsoorten waarin deze opgeslagen worden. Als hobbybrouwer kun je gist kopen en gaan experimenteren met verschillende gistsoorten. De keuze voor ondergisting of bovengisting is afhankelijk van het bier dat je wilt brouwen en de temperatuur waarin je werkt. Door de temperatuur is ondergisten in de winter makkelijker dan in de zomer.

Als beginnende hobbybrouwer kun je het beste met de vier ingrediënten voor bierbrouwen beginnen. Als je echter gevorderd bent, kun je toevoegingen als kruiden, ongemoute granen of suikers overwegen. Je kunt hiermee de smaak verder beïnvloeden. In een bierbrouw pakket van Brouwpunt kun je meerdere unieke ingrediënten mee bestellen.

Bier brouwen recepten blog

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]