In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. Deze heerlijke honingwijn heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en wordt tegenwoordig steeds vaker zelf gemaakt. Ben jij ook enthosiast over deze drank, volg dan deze eenvoudige stappen en maak je eigen mede!



Wat is Mede?

Mede is een alcoholische drank die wordt verkregen door honing te vergisten. Het wordt vaak geassocieerd met middeleeuwse tafereelen en de mythologie, waar het deel uitmaakte van de feesten van de Vikingen en andere oude culturen. Mede heeft een unieke zoete smaak, variërend van droog tot zoet, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte honing.

Deze ingredienten heb je nodig in een mede

Honing: Kies een goede kwaliteit honing voor de basis van je mede. De variëteit van de honing beïnvloedt de smaak van de uiteindelijke mede, dus experimenteer gerust met verschillende soorten.
Water: Zuiver water is essentieel voor het maken van mede. Het beïnvloedt de mondgevoel en de uiteindelijke alcoholgraad van je drank.
Gist: Kies een wijngist die geschikt is voor mede. Gisten zetten de suikers in de honing om in alcohol, en verschillende gisten geven verschillende smaakprofielen aan de mede.
Optioneel: Kruiden en Specerijen: Voeg extra smaak toe aan je mede door kruiden zoals kaneel, gember, of kruidnagel toe te voegen. Ook is fruit een toevoeging aan een mede die je vaak zal tegenkomen (dan heet de mede een melomel).



Materialen:

De materialen die je nodig hebt om een mede te maken heb je waarschijnlijk al liggen vanwege de hobby bier brouwen. Je kan met bierbrouw materialen ook een mede maken! Zorg dat je het volgende hebt:

Gistingsemmer: Dit is waar de vergisting in plaatsvindt. Zorg ervoor dat de emmer groot genoeg is voor je batch mede.
Waterslot: Dit laat de gassen ontsnappen tijdens de vergisting terwijl er geen lucht binnendringt.
Hevelslang of aftapkraantje: Om de mede over te brengen zonder bezinksel.
Kroonkurkapparaat: Om de flesjes af te vullen met mede en te kunnen voorzien van een kroonkurk

Optioneel zou je nog een hydrometer kunnen aanschaffen om ook het alcoholpercentage te berekenen van je mede. Hoeft niet per se, maar om je recepten steeds beter te maken is het wel heel interessant om het te weten.

Mede maken – De stappen!

Nu gaan we aan de slag om de mede te maken. Je zal zien dat de brouwdag een stuk eenvoudiger en korter is dan tijdens het brouwen van een bier.

Stap 1: Reinig al je materialen goed

Voor een succesvolle mede-creatie is het cruciaal om met een schone lei te beginnen. Zorg ervoor dat alle materialen grondig gereinigd en gesteriliseerd zijn. Dit minimaliseert het risico op ongewenste bacteriële infecties die de smaak van je mede kunnen beïnvloeden.

Stap 2: Verwarm de honing

Plaats de gewenste hoeveelheid honing in een pan met water en verwarm het mengsel op een laag vuur. Dit helpt de honing te verdunnen en vergemakkelijkt een gelijkmatige mix met het water. Zodra de honing volledig is opgelost, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 3: Voeg de Gist Toe

Zodra het honingwater is afgekoeld, strooi je de geselecteerde gist gelijkmatig over het mengsel. Roer grondig om ervoor te zorgen dat de gist gelijkmatig verdeeld is en zijn werk kan doen in het fermentatieproces. Plaats nu het mengsel in de gistingsemmer.

Stap 4: Vergisting

Plaats de gistingsemmer op een koele, donkere plaats waar de temperatuur stabiel is. Gedurende de eerste dagen zal je actieve vergisting waarnemen, gekenmerkt door bubbels die door het waterslot naar buiten gaan. Dit is het teken dat de gist de suikers in de honing omzet in alcohol. Laat het mengsel rustig vergisten, dit kan variëren van enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van de gewenste smaak.

Stap 5: Overhevelen

Gebruik een hevelslang om de mede over te brengen naar een gistingsfles, en vermijd daarbij het bezinksel op de bodem van de gistingsemmer. Dit proces helpt de mede te klaren en verbetert de algehele helderheid van je eindproduct.



Stap 6: Wachten

Nu komt het moeilijke deel – wachten. Laat de mede enkele maanden rusten in de gistingsfles. Dit geeft de smaken de tijd om zich te ontwikkelen en een gebalanceerde, verfijnde mede te creëren.

Stap 7: Proeven

Na de rijping is het tijd om je zelfgemaakte mede te proeven. Gebruik een waterslot op de gistingsfles om de mede af te sluiten en neem regelmatig een monster om de smaak te controleren. Pas indien nodig de smaak aan door extra honing toe te voegen voor zoetheid of extra kruiden voor een extra kick.

Met deze diepgaande stappen ben je klaar om de zoete vruchten van je arbeid te oogsten. Geniet van je zelfgemaakte mede en deel deze unieke ervaring met vrienden en familie!

Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *