Goede hop is niet moeilijk te vinden. De kans is groot dat uw lokale thuisbrouwerij minstens een dozijn variëteiten heeft, waarschijnlijk nog veel meer. En zelfs als dat niet het geval is (of als je geen lokale thuisbrouwerij hebt), bieden online brouwwinkels de belofte van hop die binnen enkele werkdagen aan je deur wordt geleverd als je bereid bent te betalen. Maar met een beetje planning en wat geduld kun je ook je eigen hop kweken!
Het kweken van je eigen hop is een lonende en verrassend gemakkelijke manier om zelf bier brouwen uniek te maken. Geef je bier een unieke smaak hiermee! Met 7 eenvoudige stappen ben jij in staat om zelf hop te kweken in eigen tuin.
In 7 stappen je eigen hop kweken
In onderstaande alinea’s gaan we het kweken van hop in eigen tuin behandelen. Heb je vragen, stel deze in de comments onderaan het artikel en we reageren er z.s.m. op.
1. Koop je hop stekje in maart of april.
Denk vooruit. Welke hop wil je telen? Sommige retailers bieden al in januari voorverkoop aan, maar voorbestellen is meestal niet nodig, tenzij u op zoek bent naar een bijzonder gewilde variëteit (houd er echter rekening mee dat veel van de populairste hopsoorten van vandaag (denk aan Amarillo, Citra, Mosaic en Simcoe) gepatenteerd en niet te koop zijn). Houd hiervoor ook sociale media kanelen in de gaten. In bier brouw Facebook groepen wordt regelmatig gedeeld als er nieuwe hop wortelsokken te koop staan.
Zodra je je babyhop hebt ontvangen, bewaar je ze in de koelkast totdat het tijd is om te planten.
2. Plant de hop plant zodra de grond is ontdooid en de kans op vriezer klein is
Je kunt nu beginnen met het verkennen van mogelijke plekken voor je hop. Bereid de grond alvast voor om over een tijdje de hopplant te planten. Kies een locatie op het zuiden die overdag veel zonlicht heeft, idealiter een die iets verhoogd is en goed het water afvoert.
Plaats in het voorjaar wortelstokken van dezelfde variëteit ongeveer 1 meter uit elkaar en houd verschillende cultivars minstens 2 meter van elkaar. Begraaf elke wortelstok ongeveer 15-30 cm diep, horizontaal in de grond.
3. Voed je hop plant regelmatig met water
Je doel is om voldoende water te geven om de plant te helpen zijn wortels te vestigen, maar niet zozeer dat de wortelstokken beginnen te rotten. Zodra de eerste scheuten het oppervlak van de grond breken (2-4 weken na het planten), zullen de planten snel beginnen met groien. Het is niet ongebruikelijk dat hop planten 30 cm per dag groeien op het hoogtepunt van de zomer!
4. Ondersteun de hop planten terwijl je ze kweekt.
Hop groeit het liefst verticaal. Effectieve ondersteuningsmethoden variëren van eenvoudige lengtes van stevig touw tot geavanceerde trellis-systemen. Zorg ervoor dat wat je ook kiest sterk genoeg is om een volgroeide, zware plant te houden: commerciële hopboerderijen hebben traliewerk zo hoog als 6 meter.
5. Oogst je zelfgekweekte hop als ze klaar zijn.
Tegen eind augustus of begin september zullen de hopbloemen lichter van kleur worden en beginnen te drogen en papierachtig aan te voelen. Deze visuele en tactiele aanwijzingen zijn jou indicatie dat het tijd is om te oogsten.
Zodra je de beslissing hebt genomen om te oogsten, knip je gewoon de bovenkant van het touw dat de plant heeft beklommen en leg je de bine plat op de grond (als je hop op een latwerk groeit, kun je de bakken op hun plaats laten terwijl je de kegels oogst). Pluk de kegeltjes uit de bak en gebruik ze meteen (binnen 24 uur) in een nat gehopt bier of droog ze voor toekomstig gebruik.
Laat de bakken aan de plant vastzitten tot de eerste vorst, knip de planten dan ongeveer een voet (30 cm) boven de grond en gooi de bakken weg ter voorbereiding op de winter.
6. Droog je hop onmiddellijk als je van plan bent ze voor later te bewaren.
Een voedsel dehydrator kan het werk doen, maar veel thuiskwekers bouwen geïmproviseerde rekken om de oogst aan te kunnen. U kunt raamschermen, luchtfilters of kippengaas afwisselen met enkele lagen hop en lucht over de rig blazen met een boxventilator.
Je wilt graag een broze, papierachtig aanvoelende hop bloem met stengels die knappen als ze gebogen worden. Een warme garage is een ideale locatie om hop te drogen omdat het uit de zon is, maar heet genoeg (zonder te warm te zijn) om snelle uitdroging te bevorderen.
7. Bewaar je gedroogde hop van eigen bodem zoals je andere hop zou (of zou moeten) bewaren.
Trek je zelfgekweekte hop vacuüm om oxidatie te voorkomen en vries ze in om de versheid te behouden.
Goed opgeslagen hop is minstens één jaar houdbaar.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.