Een Quadrupel is de zwaarste bierstijl uit het Belgische speciaalbier assortiment. Na Blond, Dubbel en Tripel zal je dus de Quadrupel vinden. Eigenlijk is het wel vreemd dat wij een Quadrupel bier tegenwoordig nog onder de Belgische bieren vinden passen. Origineel heeft Brouwerij La Trappe deze naam bedacht voor hun zwaarste bier. De Quadrupel van La Trappe is nog steeds een klassieker en erg lekker bij eigenlijk alle gelegenheden.
Ons Quadrupel bier recept is een typisch Belgisch brouwrecept met lekker veel karamel mouten. We gebruiken pilsmout als basismout en vullen aan met zware karamel mouten. Hierdoor wordt het bier zeer donker, tot bijna zwart. Een Quadrupel mag dit hebben. Je zal dus geen koffie of chocolade proeven, maar echt puur de zoetigheid uit de karamel mouten.
De hop keuze is eenvoudig, een Quadrupel bier heeft een lage bitterheid en geen hoparoma smaak nodig. Het unieke karakter van een Quadrupel halen we uit de mouten en de gist keuze
Als gist gebruiken we de T-58 van Fermentis, een alleskunner. Wel belangrijk dat je het vergisten in een klimaatkast doet zodat je de temperatuur kunt controleren. Rond de 18 á 20 graden is optimaal voor deze gist.
Zelf bier brouwen? Brouw eens een Quadrupel bier met een bierbrouw pakket!
Quadrupel bier recept - bierbrouw recepten
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
Huisbier – Quadrupel bier – Bierbrouwrecepten.nl |
Bierstijl |
Quadrupel |
Volume |
10,0 l |
Begin SG |
1,096 SG |
Eind SG |
1,027 SG |
Kleur |
68 EBC |
Bitterheid |
32 IBU |
Brouwzaalrendement |
70,0 % |
Kooktijd |
60 min. |
Ingrediënten + schema Quadrupel bier recept
Maisch en spoelwater
Mout
Hoeveelheid |
Naam |
Kleur |
3.00 kg |
Pilsmout |
3 EBC |
0.40 kg |
Cara 120 |
120 EBC |
0.40 kg |
Special B |
350 EBC |
0.50 kg |
Kristalsuiker |
0 EBC |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd | IBU |
20.0 g | Spalt Select | bellen | 5.0% | 60 min. | 31.8 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
10 gram | Fermentis T-58 | bovengist |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
– |
Maischschema
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
62,0 °C |
1 min |
45 min |
2,63 l/k |
72,0 °C |
1 min |
15 min |
2,63 l/k |
78,0 °C |
1 min |
5 min |
2,63 l/k |
Opmerkingen:
Dit bier is niet al te moeilijk om te brouwen. Het venijn van dit quadrupel bier recept zit hem meer in het geduld hebben tot de rijping is afgerond. Al het bier boven de 5% alcohol geef je ongeveer 1 maand rijpingstijd per % erbij. Dus voor dit quadrupel bier recept betekent dat 4% boven de standaard 5% en dat is dus gelijk aan minimaal 4 maanden rijpen. Laat het bier ook echt zolang staan, het wordt er echt beter van!
Bekijk onze Quadrupel bierbrouw recepten
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.