Brew in a Bag (BIAB) is een populaire manier van zelf bier brouwen waarbij alle mout wordt gemaischt in een enkele grote zak, in plaats van in een maischkuip of ton. Dit maakt het proces eenvoudiger en toegankelijker voor beginners, omdat het minder speciaal brouwgereedschap en ruimte vereist.

Ook met een bierbrouw pakket kun je BIAB bier brouwen



Hoe werkt BIAB?

Het BIAB brouwproces is vrij eenvoudig. Allereerst wordt de mout geschoten en in een grote, geweven zak gedaan. Deze zak wordt vervolgens in een grote pan met water op de juiste maischtemperatuur gehangen, waarbij het water de mout extracteert om het brouwsel (ook wel “wort” genoemd) te maken. Nadat het brouwsel is gemaakt, wordt het gekookt met hop om de gewenste smaak te bereiken. Vervolgens wordt het brouwsel afgekoeld en wordt gist toegevoegd om het bier te laten vergisten. Uiteindelijk wordt het bier overgegoten in flessen en laat men het rijpen voordat het gedronken kan worden. De laatste stappen zijn dus gelijk aan het normale brouwproces. BIAB is een brouwtechniek die je toepast tijdens het maischen.

Brew in a Bag



Voordelen van BIAB

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan het gebruik van BIAB voor het thuisbrouwen:

  • Eenvoudig: BIAB vereist minder speciaal brouwgereedschap en ruimte dan andere brouwmethoden, wat het ideaal maakt voor beginners of thuisbrouwers met beperkte middelen.
  • Betaalbaar: Omdat BIAB minder gereedschap vereist, is het ook goedkoper dan andere brouwmethoden.
  • Flexibel: BIAB kan worden gebruikt voor het maken van bijna elk soort bier, van licht tot donker, en kan gemakkelijk worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren door het toevoegen van verschillende mouts en hops.

Nadelen van BIAB

Hoewel BIAB vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening gehouden moet worden:

  • Minder efficiënt: BIAB is minder efficiënt dan andere brouwmethoden, wat betekent dat er meer mout nodig is om hetzelfde bier te maken. Dit kan leiden tot hogere kosten op de lange termijn.
  • Moeilijker te schalen: BIAB is moeilijker te schalen, omdat het gebruik van een enkele zak in plaats van een maischkuip betekent dat er minder ruimte is voor het brouwsel om te koken en te vergisten. Dit kan betekenen dat je minder bier kunt maken in één keer.
  • Minder precisie: Omdat BIAB minder efficiënt is, kan het moeilijker zijn om precies te berekenen wat je SG zal worden. Dit is wel bij te schalen door later in het proces met kristalsuiker toch het gewenste suikergehalte te behalen.



Zelf bier brouwen volgens de BIAB methode

Laten we eens een brouwdag instructie erbij pakken voor als jij wilt proberen een BIAB recept te brouwen.

Benodigdheden

  • Grote pan (minimaal 8 liter)
  • BIAB zak (geweven polyester of nylon)
  • Mout
  • Hop
  • Gist
  • Thermometer
  • RVS lepel
  • Spatel
  • Reinigingsmiddelen

Voorbereiding

  1. Zorg ervoor dat je pan en brouwgereedschap goed zijn gereinigd en gedesinfecteerd. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën in je bier terechtkomen.
  2. Schroot de mout en doe deze in de BIAB zak.
  3. Maisch het gewenste aantal liter water en voeg dit toe aan de pan. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, anders kan de mout beschadigen. De ideale temperatuur is tussen de 65-70 graden Celsius.
  4. Hang de BIAB zak in de pan en laat het zo’n 60-90 minuten maischen. Controleer regelmatig de temperatuur.



Koken en hop toevoegen

  1. Haal de BIAB zak uit de pan en giet het brouwsel (ook wel “wort” genoemd) terug in de pan. Laat de zak goed uitlekken. Bij BIAB brouwen is het niet nodig om spoelwater te gebruiken. Je doet dan het maisch en spoelwater beide in je brouwpan. Heb je wel spoelwater, giet het dan voorzichtig over de zak heen.
  2. Voeg hop toe aan het brouwsel. Dit kan aan het begin van het kookproces (bitterhop) of aan het einde (aromahop). Hoe meer hop je toevoegt, hoe bitterer het bier zal zijn.
  3. Laat het brouwsel 60-90 minuten koken.
Pas op, want de zak kan heet zijn

Koelen en gist toevoegen

  1. Laat het brouwsel afkoelen tot ongeveer 20 graden Celsius. Dit kan het beste door het brouwsel over te gieten in een emmer of ander geschikt container en deze te plaatsen in een bad met koud water en ijsblokjes.
  2. Voeg vervolgens de gist toe aan het brouwsel en schud een keer aan de emmer.
  3. Plaats de emmer op een donkere plek op kamertemperatuur of in een klimaatkast en laat het bier minimaal 2 weken vergisten.



Bottelen en opslaan

  1. Gebruik een bottelpomp of giet het bier voorzichtig over in gesteriliseerde flessen. Voeg een beetje suiker toe aan elke fles als koolzuurhoudend middel.
  2. Laat de flessen op een koele, donkere plek minimaal twee weken rijpen. Dit zorgt ervoor dat het bier op zijn smaak komt en de koolzuur op zijn plaats komt.
  3. Na twee weken zijn de flessen klaar om te worden gedronken. Bewaar ze op een koele, donkere plek om de houdbaarheid te verlengen. Het ligt aan jouw gebrouwen bierstijl hoelang het bier moet rijpen. Een RIS is pas goed op smaak na 6 tot 12 maanden.

Tips

  • Zorg ervoor dat je alle benodigdheden goed steriliseert om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën in je bier terechtkomen en je bier een infectie krijgt.
  • Experimenteer met verschillende mouten en hoppen om verschillende smaken te creëren.
  • Laat het bier voldoende tijd rijpen voordat je het drinkt. Sommige bierstijlen zullen beter smaken als ze langer hebben gerijpt.
  • Probeer verschillende soorten gist om verschillende smaken en aroma’s te creëren.



Conclusie

Brew in a Bag (BIAB) is een populaire en toegankelijke manier van thuisbrouwen die vooral geschikt is voor beginners of thuisbrouwers met beperkte middelen. Het vereist minder gereedschap en ruimte dan andere brouwmethoden, wat het betaalbaar en flexibel maakt. Echter, BIAB is minder efficiënt en moeilijker te schalen dan andere methoden, en kan minder precisie vereisen bij het toevoegen van mout en hop. Overweeg dus zorgvuldig of BIAB de juiste keuze is voor jouw thuisbrouw opstelling.

Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *