Tripel bier recept
Altijd al een tripel bier willen brouwen. Brouw je nu eigen Belgische tripel bier met ons tripel recept.
Een tripel is een bierstijl die door de meeste speciaalbier drinkers zeer gewaardeerd wordt. Er zijn talloze tripelbieren beschikbaar in de slijterijen. Sommige bierzaken in belgie hebben wel honderden soorten van verschillende brouwers in het assortiment.
Een tripel is een bierstijl van hoge gisting. Het alcoholpercentage is hoog en zit daarom vaak tussen de 7 á 10 %. De smaak is vaak droog omdat er in de tripel bier recepten vaak gebruik wordt gemaakt van kristalsuiker. Omdat kristalsuiker volledig vergist, geeft dit een droge smaak. Hier kun je een tripel goed aan herkennen.
In een tripel bier recept wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van ingrediënten zoals koriander en sinaasappelschil
Zelf bier brouwen? Brouw eens een tripel bier met een bierbrouw pakket!
Tripel bier recept - bierbrouw recepten
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
Huisbier – Tripel bier – Bierbrouwrecepten.nl |
Bierstijl |
Tripel |
Volume |
10,0 l |
Begin SG |
1,077 SG |
Eind SG |
1,008 SG |
Kleur |
12 EBC |
Bitterheid |
32 IBU |
Brouwzaalrendement |
70,0 % |
Kooktijd |
60 min. |
Ingrediënten + schema Tripel bier recept
Maisch en spoelwater
Mout
Hoeveelheid |
Naam |
Kleur |
2.00 kg |
Pilsmout |
3 EBC |
1.25 kg |
Pale Ale mout |
7 EBC |
0.25 kg |
Kristalsuiker |
0 EBC |
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd | IBU |
10.0 g | Magnum | bellen | 10.7% | 60 min. | 32.0 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
10 gram | Mangrove Jack’s M31 | bovengist |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
– |
Maischschema
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
62,0 °C |
1 min. |
45 min. |
3,08 l/k |
72,0 °C |
1 min. |
15 min. |
3,08 l/k |
78,0 °C |
1 min. |
5 min. |
3,08 l/k |
Opmerkingen:
Net als bij het blond bier recept kun je in dit recept eventueel kruiden als sinaasappelschil of koriander toevoegen. Dit geeft het bier nog meer een frisse smaak. Voeg deze kruiden in de laatste 10 minuten van het koken toe.
Eventueel gebruik van Fermentis T-58 gist is ook mogelijk.
Bottel met 6 gram kristalsuiker per liter bier en laat het zeker een goede 2 maanden rijpen voor je de eerste fles open trekt.
Bekijk onze Tripel bier brouw recepten
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.