Dubbel is een bierstijl afkomstig uit België, met een donkerbruine tot zwarte kleur en een alcoholgehalte van meestal rond de 6% tot 8%. Dubbel wordt gebrouwen met donker gerstemout en heeft een zoete, karamelachtige smaak met tonen van fruit, chocolade en specerijen.Geschiedenis van de bierstijl dubbel

Dubbel is een oude bierstijl die al sinds de Middeleeuwen in België wordt gebrouwen. Het werd oorspronkelijk gebrouwen door de Cisterciënzer monniken in de abdij van Westmalle. In de jaren 80 werd dubbel populair in de Verenigde Staten, mede dankzij de opkomst van de craft beer-beweging.

Hoe smaakt een dubbel?

Dubbel heeft een zoete, karamelachtige smaak, met tonen van fruit, chocolade en specerijen. Sommige dubbelbieren hebben ook een vleugje koffie of espresso. De smaak van dubbel wordt beïnvloed door het gebruik van donker gerstemout en soms ook andere graansoorten in het brouwproces. Dubbel heeft ook een vollere, rijkere smaak dan andere bierstijlen.

Welke gerechten combineren goed met dubbel?

Dubbel combineert goed met gerechten met een zoete of pittige smaak, zoals chocolade desserts, Thais of Indisch eten, of gegrild vlees met een pittige marinade. Dubbel is ook een goede keuze om te drinken bij kaasplankjes, omdat de zoete smaak van het bier de smaak van de kaas benadrukt.

Belangrijkste brouwers van dubbel

Er zijn veel brouwerijen die dubbel produceren, voornamelijk in België. Sommige van de bekendste brouwers van dubbel zijn:

  • Westmalle: Westmalle is een Belgische brouwerij die bekendstaat om haar dubbel, Westmalle Dubbel. Het bier heeft een zoete, karamelachtige smaak, met tonen van fruit, chocolade en specerijen.
  • Chimay: Chimay is een Belgische brouwerij die bekendstaat om haar abdijbieren. Hun dubbel, Chimay Rouge, heeft een zoete, karamelachtige smaak, met tonen van fruit, chocolade en specerijen.
  • Leffe: Leffe is een Belgisch biermerk dat bekendstaat om zijn abdijbieren. Hun dubbel, Leffe Brune, heeft een zoete, karamelachtige smaak, met tonen van fruit, chocolade en specerijen.
  • St. Bernardus: St. Bernardus is een Belgische brouwerij die bekendstaat om haar dubbel, St. Bernardus Prior 8. Het bier heeft een zoete, karamelachtige smaak, met tonen van fruit, chocolade en specerijen.Zelf een Dubbel brouwen!

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een dubbel te brouwen en daardoor de bierstijl nog beter te leren kennen. Wij hebben een aantal bierbrouw recepten die je zou kunnen proberen!Conclusie

Dubbel is een populaire bierstijl afkomstig uit België, met een donkerbruine tot zwarte kleur en een zoete, karamelachtige smaak. Het combineert goed met gerechten met een zoete of pittige smaak, zoals chocolade desserts, Thais of Indisch eten, of gegrild vlees met een pittige marinade. Er zijn veel brouwerijen die dubbel produceren, met Westmalle, Chimay, Leffe en St. Bernardus als enkele van de bekendste. Als je op zoek bent naar een bier met een zoete, karamelachtige smaak en tonen van fruit, chocolade en specerijen, is dubbel een goede keuze.

Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *