Blond bier recept
Belgisch blond bier is een van de meest gedronken bierstijlen ter wereld (op pils na). Dit blond bier recept is een typisch blond bier die goed doordrinkbaar is en ook lekker fris. Let tijdens het brouwen goed op je maischschema. Door de temperatuur het zelfde te houden zal je van beide suikers (vergistbare en onvergistbare) genoeg in je bier krijgen.
De granen zijn redelijk complex voor een blond bier recept en uiteraard wordt er een flinke dosis kristalsuiker gebruikt om het alcoholpercentage flink op te krikken. Dit is kenmerkend voor een Belgisch bier.
De hoppen in het blond bier recept zorgen voornamelijk voor de bitterheid. Er wordt in dit recept geen aroma hop gebruikt.
Uiteraard gebruiken we een Belgische giststam en wel de Belgian Ale Yeast. Deze gist geeft een bier een lekkere fruitige smaak.
Klassieker, maar erg lekker!
Zelf bier brouwen? Brouw eens een Blond bier met een bierbrouw pakket!
Blond bier recept - bierbrouwrecepten
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
Huisbier – Blond bier – Bierbrouwrecepten.nl |
Bierstijl |
Blond |
Volume |
10,0 l |
Begin SG |
1,062 SG |
Eind SG |
1,013 SG |
5,2% |
|
Bitterheid |
42 IBU |
Kleur |
18 EBC |
Kooktijd |
60 min. |
Brouwzaalrendement |
70,0 % |
Ingrediënten + schema Blond bier recept
Maisch en spoelwater
Mout
Hoeveelheid |
Naam |
Kleur |
4.40 kg |
Pilsmout |
3 EBC |
0.20 kg |
Lichte tarwemout |
3 EBC |
0.20 kg |
Aroma 50 |
50 EBC |
0.60 kg |
Kristalsuiker |
0 EBC |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd | IBU |
44.0 g | Hallertauer Tradition | bellen | 4.0% | 90 min. | 42.1 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
1.0 pak(ken) | Belgian Ale Yeast (1214) | bovengist |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
– |
Maischschema
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
68,0 °C |
1 min. |
60 min. |
3,8 l/k |
Opmerkingen:
Zorg dat je tijdens de vergisting onder de 22 graden blijft. Boven deze temperatuur gaat de gist een erg zoete smaak afgeven wat niet bij dit Blond bierbrouw recept past.
Eventueel toevoegen van kruiden als sinaasappelschil of koriander is mogelijk. Dit geeft het bier nog meer een frisse smaak. Voeg deze kruiden in de laatste 10 minuten van het koken toe.
Bekijk onze blond bierbrouw recepten
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.