Bier recepten

Bekijk onze selectie aan zeer creatieve bierrecepten. Brouw het na of geef er je eigen draai aan. Vergeet ons niet te laten weten hoe het bier smaakt!

Begin jouw bierbrouw avontuur met de recepten van bierbrouwrecepten.nl

Bierbrouw recepten

Hobbybrouwen is al jaren een weg aan het timmeren in de meeste populaire vrijetijdsbesteding. Zelf bier brouwen is natuurlijk ook steeds makkelijker te doen aangezien er genoeg starterspakketten met kant en klare instructies en ingredienten beschikbaar zijn. Brouwpunt.nl is daar een goed voorbeeld van waar je met een investering van een paar tientjes erachter kunt komen of bierbrouwen voor jou is weggelegd. Heb je het brouwvirus te pakken en wil je zelf aan de slag, dan kom je al snel bij ons uit om inspiratie op te doen om je eigen creaties te maken. 

Neem een kijkje naar onze bierrecepten en deel met ons jouw beste recept en kom (indien gewenst) met naam op deze bierrecepten pagina! 

Bier recept categorieën

Blond bier recept

Witbier recept

Weizen bier recept

Saison bier recept

IPA bier recept

Dubbel bier recept

Tripel bier recept

Quadrupel bier recept

Porter bier recept

Barleywine recept

Imperial stout recept

Overige bierstijlen

Hoe word het bierrecept gemaakt?

Wij van Bierbrouwrecepten.nl hebben erg veel ervaring met het opstellen en brouwen van bier. Om een recept samen te stellen maken wij gebruik van de software Brouwhulp. Voor iedere beginnende brouwer een top tool om je recepten te maken. Zo zie je van te voren namelijk al wat de kleur, bitterheid en alcoholpercentage van je bier gaat worden. Je kunt instellen wat voor bierstijl je wilt maken en de tool geeft aan waar je tussen moet gaan zitten.

Hoeveel bier kun je brouwen met het bierrecept?

Wij stellen onze recepten in op 10 liter bier. Uiteraard kun je zelf de hoeveelheden bijstellen en de aantallen halveren en verdubbelen. Brouw je in een brouwketel?  Hartstikke leuk dan heb je het brouwvirus al goed te pakken! Maar heb jij een brouwketel van 30 liter, denk dan niet dat je onze recepten keer 3 moet doen. 30 liter is het maximale wat een brouwketel gevuld kan worden. Controleer altijd de hoeveel mout die je kan storten in de ketel en stel daar je recept op af. Het kan goed zijn dat je maar 15 liter Russian Imperial stout kunt brouwen, maar wel 25 liter blond bier in dezelfde ketel.

Hoe kan ik beginnen met bier Brouwen?

Lees je onze recepten en kun je niet wachten om ze ook te gaan brouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ons advies is om eerst een bierbrouw starterspakket te kopen voor je zelf aan de slag gaat met eigen recepten. Brouwpunt.nl is een hele goede site om als beginnende brouwer ervaring op te doen. Zij hebben ook een uitgebreide cursus waarin je ook de ingrediënten goed leert kennen.

Blond bier recept

Blond bier is een frisse bierstijl gebrouwen met een gist van hoge gisting. Blond bier is ook een bierstijl die iedereen wel kent. Leffe, Duvel of Burgse Zot zijn allemaal voorbeelden van goed doordrinkbare Blond bieren. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 4 a 6%. Wordt het alcoholpercentage 8% of hoger dan spreken we van een zwaar blond. In Blond bier wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden zoals sinaasappelschil en/of koriander. Er wordt niet veel hop gebruikt en er zal meer aroma dan bitterheid uit de hop gehaald worden. Gebruik van karamel mouten is niet ongebruikelijk en geeft het bier net iets meer body.

Witbier recept

Witbier is een tarwebier brouwen met een gistsoort van hoge gisting. Heerlijk zomers biertje wat het op de terrassen het altijd erg goed doet. Het bier is lichttroebel door het gebruik van tarwermout in de moutstort. Gistsoort wat bij deze bierstijl pas is een kruidige gist zoals Fermentis S-33. In deze bierstijl wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden, namelijk sinasappelschil en/of koriander. 

Weizen bier recept

Een Weizen bier is een bierstijl van hoge gisting. Orgineel Duits bier wat is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. In deze bierstijl mag je alleen gebruik maken van hop, mout, water en gist. Geen toevoeging van andere kruiden of specerijen. Gelukkig werden de Duitsers door de jaren heen erg creatief en kwamen ze erachter dat je uit de granen op een bepaalde maischtemperatuur een kruidnagelachtige smaak kan krijgen. Doe je de vergisting op een hogere temperatuur dan kun je een banaanachtige smaak creëren. 

Saison bier recept

Een Saison is letterlijk de vertaling van het Franse woord seizoen. Het is een bier wat vooral in de zomer gebrouwen werd. Een Saison gist kan de warme temperaturen van de zomer aan en doet het daar extra goed op. Het scheelt je dus een klimaatkast maken in de zomer. Het is een erg hoppig bier, maar ook erg droog. Een SG waarde van rond de 1000 is niet ongebruikelijk. Omdat er zo weinig restsuiker in het bier zit kan deze vaak erg droog smaken. 

IPA bier recept

IPA is een zwaar bitter en gehopt bier. Een bierstijl wat in populaire enorm aan het toenemen is. Er zijn ontzetttend veel varianten ondertussen, namelijk: NEIPA, DIPA, TIPA, DDIPA en session IPA’s. Je hebt ze van extreem bitter tot mierzoet. Met deze bierstijl kun je vanalles verzinnen. Check zeker onze recepten van deze stijl.

Dubbel bier recept

Dubbel bier is een typisch Belgisch biertje. Jaren lang erg populair geweest en ook nu is deze niet uit de supermarkt schappen te denken. Dubbel bier heeft een lager alcholpercentage dan tripel en de body is ook vaak niet heel erg aanwezig. Het bier is erg zoet en daarom goed doordrinkbaar.

Tripel bier recept

Een Tripel is een typische Belgische bierstijl. Op Blond bier na de populairste stijl. Het is een bier van rond de 8%, maar ook 10% is niet ongebruikelijk. Het bier een een lage EBC gehalte en heeft daarom vaak de kleur van pils. In deze stijl kun je ook gebruik maken van kruiden zoals sinaasappelschil en koriander om het bier wat meer karakter te geven.

Quadrupel bier recept

Quadrupel is de zwaarste Belgische bierstijl. Deze kan van een lage EBC tot donker EBC gaan. Het alcoholpercentage ligt boven de 10%. Een echt knaller dus. Verder is er weinig specifiek aan de de Quadrupel. Geen doordrinken, maar een genieten.

Porter bier recept

Porter is een afstammelijk van bruin bier. Het is een bierstijl van rond de 8% en er wordt veel hop gebruikt tijdens het brouwen. Bitterheid is middel. Deze stijl is erg lekker om te Oak agen of Barrel agen.

Barleywine bier recept

Gerstewijn, ook wel Barleywine genoemd is een zeer zoet bier. Vaak een alcoholpercentage rond de 10%, maar hoger is zeker niet uitzonderlijk. Omdat het maischschema zich vooral focust op de alfa-amylase stap zullen er veel restsuikers overblijven waardoor het bier erg zoet blijft. Dit geeft het bier een mooie volle body. Erg lekker om te Oak agen of Barrel agen.

Stout recept

Zeer zwaar donker tot zwart bier. Orgineel uit Rusland en meegevaren naar engeland waardoor deze stijl naast de porter erg populair is geworden. Er wordt gebruik gemaakt van chocolade en zwarte mout waardoor in het bier vaak chocolade en koffie achtige smaken te herkennen zijn. Dit bier krijgt een extra dimensie door het te Oak agen of Barrel agen. 

Overige bierstijlen

Natuurlijk zijn er nog veel meer bierstijlen, maar deze komen iets minder voor. Hieronder een lijstje met toppers die je wel een keer zou kunnen proberen!