Bijen spelen een grote rol in ons leven. En terwijl veel mensen al snel denken aan vervelende overlast in de zomer, zijn bijen juist enorm nuttig. Echt, hun rol in ons leven wordt veel te vaak onderschat. Daarom mogen we blij zijn dat er imkers bestaan, die ons o.a. kunnen voorzien van hun heerlijke bijenhoning. Heeft u ook interesse om opgeleid te worden tot imker? Imker worden is voor iedereen mogelijk na het volgen van één of meerdere cursussen.
Geen bijenkoning
U zult geen bijenkoning worden, dat zal de koningin niet tolereren. Maar u kunt wel een mooie bijdrage leveren aan al het goede werk van die ijverige bijen. Zo bestaat de basiscursus uit 16 lessen, en zijn er andere cursussen van 6 of 16 lessen. En wees gerust: u zit niet al die dagen alleen in de boeken. Nee integendeel: zo bestaat de basiscursus uit maar liefst 10 praktijklessen. Stap voor stap leert u zelfstandig uw eigen bijenvolk te beheren. Wie weet raakt u zo enthousiast dat u zich direct ook aanmeldt voor een imkercursus voor gevorderden. Op die manier is imker worden het begin van een prachtige hobby. Een hobby die een mooi natuurproduct oplevert waarmee u altijd mensen blij kunt maken.
Honing smullen
Maar misschien heeft u veel meer interesse in het kopen van rauwe honing. We hebben het dan over honing die nog niet is bewerkt. U koopt dus honing zoals deze door de imker uit de bijenkast is gehaald. De enige bewerking die wel is gedaan, is zorgen dat de honing vloeibaar genoeg is om in een potje of glas te worden gedaan. Er wordt dus helemaal niets aan toegevoegd. U kunt deze zuivere honing kopen in potjes van 250 of 450 gram. U zult u verbazen over de diversiteit in rauwe honing. Waarschijnlijk wilt u na het eerste potje nooit meer bewerkte honing.
Rauw is puur
Met rauwe honing koopt u dus pure honing. Mocht u twijfelen: sterk bewerkte of nephoning voelt heel plakkerig aan door alle toegevoegde suikers. Rauwe honing plakt veel minder. Het jammere is ook dat door het bewerken van honing de smaak niet alleen wordt beïnvloed, maar ook minder wordt. Ook verliest rauwe honing voedingsstoffen door het slingeren en verhitten. Met rauwe honing koopt u dus honing waarin alle aroma, mineralen en vitamines bewaard zijn gebleven. Puur natuur dus.
Verwerk honing in je bier!
Honing kan een interessant ingrediënt zijn om toe te voegen aan bier om een unieke smaak te geven. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je honing wilt verwerken in bier:
Kies de juiste honing: verschillende soorten honing hebben verschillende smaken, dus kies een honing met een smaak die je lekker vindt en die goed past bij het soort bier dat je wilt maken.
Voeg honing toe tijdens het kookproces: honing kan het beste worden toegevoegd aan het bier tijdens het kookproces, omdat de hoge temperaturen ervoor zorgen dat de smaak en aroma’s van de honing in het bier worden opgenomen. Voeg de honing toe aan het bier tijdens het laatste deel van het kookproces, zodat de smaak niet verloren gaat door te langdurig koken.
Gebruik niet te veel honing: te veel honing kan ervoor zorgen dat het bier te zoet wordt, dus gebruik niet te veel. Een goede richtlijn is om ongeveer 500 a 700 gram honing per 20 liter bier te gebruiken.
Maak een proefbatch: als je voor het eerst honing in je bier verwerkt, is het aan te raden om een proefbatch te maken om te zien hoe de smaak en het aroma van het bier beïnvloed worden door de honing. Zo kun je de hoeveelheid honing die je gebruikt aanpassen totdat je de gewenste smaak hebt bereikt.
Als je deze stappen volgt, kun je een lekker bier maken met honing als smaakmaker. Proost!
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.