Bier recept Extra Special
Mooi beginners Pale Ale recept. Simpele mout en hop verhoudingen en daarom ideaal voor de startende zelf bier brouwen. De gist kun je eventueel vervangen voor Nottingham voor als je daar makkelijker aan kunt komen.
Dit recept is geëxporteerd uit Brouwhulp.
Geniet er van!
Zelf bier brouwen? Brouw eens een Pale Ale bier met een bierbrouw pakket!
Basis
Omschrijving | Waarde |
Kenmerk | |
Naam recept | Extra Special – Strong Bitter |
Brouwdatum | |
Bierstijl | Pale Ale/Strong Bitter |
Volume | 10,0 l |
Begin SG | 1,055 SG |
Berekende kleur (Morey) | 15 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 43 IBU |
Brouwzaalrendement | 70,0 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid | Ingrediënt |
11,55 l | Water uit Water |
1,02 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
2,40 kg | Pale mout. Maris Otter | Thomas Fawcett and Sons | 5 EBC | 94,1 % |
0,10 kg | Cara-hell | Weyermann | 25 EBC | 3,9 % |
0,05 kg | Caramunich III | Weyermann | 150 EBC | 2,0 % |
Maischschema
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
Amylaserust | 67,0 °C | 1 min. | 60 min. | 4,5 l/kg |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
27,3 g | Goldings – E.K. | bellen | 5,0% | 60 min. | 40,0 IBU |
12,3 g | Goldings – E.K. | bellen | 4,8% | 0 min. | 2,9 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
1,0 pak(ken) | London ESB Ale (1968) | bovengist |
Extra Special bier recept - bierbrouw recepten
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
Extra Special |
Bierstijl |
Pale Ale |
Volume |
10,0 l |
Begin SG |
1,055 SG |
Eind SG |
1,017 SG |
4,9% |
|
Bitterheid |
43 IBU |
Kleur |
15 EBC |
Kooktijd |
60 min. |
Brouwzaalrendement |
70,0 % |
Ingrediënten + schema Extra Special recept
Maisch en spoelwater
Mout
Hoeveelheid |
Naam |
Kleur |
2,40 kg |
Pale mout. Maris Otter |
5 EBC |
0,10 kg |
Cara-hell |
25 EBC |
0,05 kg |
Caramunich III |
150 EBC |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd | IBU |
27,3 g | Goldings – E.K. | bellen | 5,0% | 60 min. | 40,0 IBU |
12,3 g | Goldings – E.K. | bellen | 4,8% | 0 min. | 2,9 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
10 gram | Fermentis T-58 | bovengist |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
– |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Amylaserust |
67,0 °C |
60 min. |
4,5 l/kg |
Opmerkingen:
Niet denken, maar doen! Dat is het motto wat bij dit redelijk makkelijke recept hoort. Succes!
Bekijk ook eens onze andere artikelen:
Barrel Aged bier maken
Eisbock maken
Bekijk onze Pale Ale brouw recepten
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.