Na het doorlopen van het complete bierbrouw proces (maischen, filteren, koken, koelen en vergisten) ben je misschien nog niet helemaal tevreden van je brouwsel. Je bent fan van een helder bier alleen door het maischen volgens de BIAB methode kun je niet garanderen dat het bier erg helder gaat worden.

Een nieuw proces in het bierbrouw proces dat kan helpen om het bier helder te krijgen is een cold crash! Cold crashing is een eenvoudige techniek die ervoor zorgt dat het bier een kristalhelder bier oplevert, net zoals we die op reclames van bekende biermerken zien.

In dit artikel bespreken we de brouwstap cold crash.Waarom is Cold Crashing zo belangrijk?

Het primaire doel van Cold Crashing is het vrijgeven van aggregatie van gist die zich vormt, wat resulteert in een veel transparantere en colloïdale suspensievrije oplossing. Simpel gezegd, cold crashing is een proces van snelle koeling dat resulteert in een bier dat kristalhelder is.

Dit snelle koelproces zorgt ervoor dat de gistaggregaties en andere deeltjessuspensies zich verzamelen als een soort koek/plakkaat van eiwitten. Nadat het is verzameld beginnen de gistdeeltje en overige overbodigheden naar de bodem van de vergistingsemmer te dalen.

De smaakvoordelen van cold crashing.

Hoewel er niet genoeg onderzoek is gedaan om te bewijzen of het cold crashproces de smaak en geur van het brouwsel verandert, is er een hypothese die zegt: “De eigenschappen in het cold gecrashte bier zijn stabieler en consistenter”. De echte reden om deze hypothese te ondersteunen is dat het fijnstof wordt opgevangen en uit het bier wordt gehaald wat resulteert in een consistente smaak.Wat is de perfecte temperatuur voor een koud crashproces?

Cold crashen van bier doe je in een koelkast waar het niet warmer is dan 0,5 graden. Het liefst bereik je deze temperatuur in een zeer korte tijd. Om dit proces uit te voeren, kunt je de vergistingsemmer in een gecontroleerde klimaatkast plaatsen.

Wanneer begin je met het cold crashen van bier?

Cold crashen van bier is heel eenvoudig, maar de timing is wel heel belangrijk. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het vergistingsproces volledig is afgerond. Als de gisting niet compleet is, kan dit ertoe leiden dat de gist niet kan functioneren vanwege de lage temperaturen. Dit zal er dan verder toe leiden dat er vergistbaresuikers in het bier achterblijven, wat resulteert in een gusher.

Ervoor zorgen dat het bier zijn vergistingsproces heeft voltooid, zal leiden tot een betere smaak. Je kunt de voortgang van het vergistingsproces controleren met behulp van een hydrometer. Wanneer je ziet dat het bier 3 dagen of langer het zelfde SG waarde behoud dan kun je starten met cold crashen.

Wil je ook cold crashen van bier oefenen. Ook een bierbrouw pakket kun je cold crashen!Conclusie

Veel factoren helpen bij het bepalen van de kwaliteit van je bier. Velen van ons hebben bijvoorbeeld de neiging om het uiterlijk van het bier over het hoofd te zien. Je bent zeer gefocust op het bierbrouw proces, maar vergeet het eindproduct van bijvoorbeeld je blond bier recept. Ben je niet tevreden over de helderheid van je bier en heb je geen cold crash gedaan? Door je bier een maand of 2 in de koelkast te zetten zal je zien dat het ook steeds helderder wordt.

Verwar cold crashen niet met eisbocken, dit is een compleet ander proces!

Nu is koud crashen een relatief eenvoudige en gemakkelijke manier om de algehele helderheid en consistentie van bier te verbeteren. Hoewel het effect op de smaak van het bier maar klein is, zorgt dit proces ervoor dat je bier er beter uitziet, waardoor je jij en je vrienden meer van dit bier kunnen genieten tijdens een bier tasting!Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Hoe moet je een eigen bierbrouwerij beginnen? Hier wat uitleg

Veel mensen die thuis hun eigen bier maken, denken er waarschijnlijk weleens over na of [...]

Ontdek de magie van honingbier: is honing en bier een goede mix?

Honingbier is een fascinerende drank die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Of je [...]

Bier, drankspellen en gezelligheid: tips voor een geslaagde avond

Drank-spellen.nl is een website die zich richt op de populaire drankspelletjes die vooral onder jongeren [...]

De 3 meest gestelde vragen over dinerborden

Houdt je van mooie dinerborden op tafel? Je bent lang niet de enige. Het is [...]

Hoe gebruik je een vijzel?

Voor veel mensen is koken niet alleen een noodzakelijke taak, maar ook een vorm van [...]

Wat kun je allemaal met een etagère?

Houdt je er van om eten op een leuke manier te serveren? De etagère is [...]

Speciaalbierwereld.nl – Alles over bier

Speciaalbierwereld.nl is een platform met allerlei informatie over bier en biergerelateerde evenementen of dingen. Kortom [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *