Een hydrometer is een instrument voor het meten van de dichtheid en zwaartekracht van vloeibare elementen. Een hydrometer is een glazen staaf/dopper en er zit een beetje kwik en lood onderin. Het metaal in de hydrometer zorgt ervoor dat het in de vloeistof kan drijven zonder te zinken.

Ook zal je altijd iets van een schaal verdeling in een hydrometer vinden. Vaak een stuk papier wat op de balk is gelijmd.



Waarom zou je een hydrometer moeten leren lezen?

Een hydrometer meet dus de dichtheidvan een vloeistof. Vaak zal dit water zijn waaraan iets toegevoegd, zoals het niveau van zout in water of de zwaarte kracht van een vloeistof zoals een wort.

Wat toevallig dat we daar dan zo net naar op zoek zijn!

Maar voor je een hydrometer kunt gebruiken moet je met een aantal zaken rekening houden. Deze hebben wij in de volgend alinea’s uitgelicht.

Wat is de temperatuur van je wort of jongbier?

Het eerste dat je moet weten, is de temperatuur van de vloeistof. Het is noodzakelijk om de hydrometer op die temperatuur te kalibreren. Wij raden aan om een hydrometer alleen te gebruiken als je vloeistof (jongbier of wort) rond de 20 á 25 graden is.

Het tweede wat je moet doen is zorgen dat je hydrometer schoon is. Check altijd of er geen krassen of andere beschadigen zijn toegebracht.

Daarna is het gebruik van de hydrometer zelf zeer eenvoudig. Je hoeft het instrument alleen in de vloeistof te plaatsen. De hydrometer stopt bij een bepaald punt en dat is dan je kalibratie.



Waar kun je een hydrometer voor toepassen?

Een hydrometer kan suiker in vloeistoffen meten, het maakt dan niet uit om wat voor vloeistoffen het gaan. Kan zijn: sappen, chocoladedranken, frisdranken, onder andere, meten de hoeveelheid suiker met de hydrometer. Met de hydrometer kan om juridische redenen de hoeveelheid van elk element in de vloeistof worden bepaald.

Om bovenstaande reden wordt het ook voor het zelf bier brouwen toegepast. Door het suikergehalte van je wort voor de vergisting te meten en na de vergisting, zal er een verschil in SG waarde zijn. Met een formule kun je dan het alcoholpercentage van bier berekenen.

De hydrometer kan de dichtheid van andere elementen in het bier registreren, zoals gerst. Het kennen van de concentratie gerst in bier is cruciaal; het is het ingrediënt dat het grootste deel van zijn smaak geeft.

Je hydrometer uitlezen

Je plaatst de hydrometer in de vloeistof en deze zal even beginnen te dobberen voordat hij stopt. Zorg ervoor dat de hydrometer niet aan de zijkanten van het glas blijft plakken. Wanneer de hydrometer stil ligt, kun je de lijn van de meting volgen en op die manier precies zien wat het SG waarde is van je vloeistof.

Let altijd op dat je de hydrometer echt goed afleest. Er zal namelijk rondom de hydrometer een klein bultje met water vormen, hierdoor lijkt de hydrometer lager te liggen. Kijk of, of houdt rekening met een punten verlaging van 2 per meeting.



Een hydrometer aanschaffen

Een hydrometer is niet duur om aan te schaffen. Op Wortbrouwer.nl of Brouwpunt.nl kun je er al een vinden rond de 6 euro. Je hebt alleen ook een maatbeker nodig om de hydrometer in te kunnen laten drijven. Een hydrometer laat je nooit in je vergistingsemmers drijven om besmetting te voorkomen. Door een 100ml maatbeker te gebruiken kun je heel precies het alcoholpercentage berekenen en kost het, het minste van je brouwsel.

Brouw je nog geen bier? Probeer dan het beste bierbrouw pakket!

Geen hydrometer gebruiken

Je hoeft uiteraard geen hydrometer te gebruiken. Wij zouden het wel altijd aanraden om je veel kunt leren over het bierbrouw proces met een hydrometer, maar het bevorderd de smaak verder niet. Als jij je aan het bierbrouw recept houdt en heel de brouwdag verloopt goed, dan is een hydrometer eigenlijk overbodig.

Ben je ongeduldig en wil je weten of het bier klaar is met vergisten, dan zit er niks anders op dan wel een hydrometer aan te schaffen. Door namelijk je bier te meten kom je erachter of het klaar is met vergisten. Meet je 3 dagen achter elkaar het zelfde SG gehalte, dan kun je het bier pas bottelen!



Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *