Als je al vaker bier hebt gebrouwen, ken je vast wel de angst voor een gestopte vergisting. Grote frustraties kan dit opleveren, want wat is er nu dan weer fout gegaan?

Heb je nog niet eerder een gestopte vergisting meegemaakt, dan zal jij je waarschijnlijk wel afvragen wat het eigenlijk betekend. Om hier simpel antwoord op te geven, een gestopte vergisting verwijst naar de gist die voortijdig inactief wordt tijdens het vergistingsproces. Er bevinden zich nog restsuikers in het jongbier, maar de gist heeft besloten om in staking te gaan.

In deze blog zullen we zowel de redenen onderzoeken waarom gestopte vergistingen kunnen voorkomen, maar ook hoe ze mogelijk kunnen worden verholpen!



Redenen waarom een gestopte vergisting kan optreden

Er zijn een aantal standaard redenen wat er gebeurt kan zijn als jij een gestopte vergisting hebt.

  1. Fermentatietemperaturen te hoog
  2. Fermentatietemperaturen zijn te laag
  3. Wort met een tekort aan stikstof
  4. Wort met een tekort aan zuurstof
  5. Wort met een tekort aan voedingsstoffen
  6. Giststress door het hoge alcoholgehalte
  7. Giststress uit een onbewoonbare omgeving
  8. Stam specifieke genetische aanleg

Aan de hand van bovenste lijstje kun jij bij jezelf achterhalen of het een van de oorzaken kan zijn. Vaak als je deze oorzaken leest gaat er wel een belletje rinkelen wat er bij jou aan de hand kan zijn.

Ben je nieuw in het bier brouwen? Kijk wat het beste bierbrouw pakket is!

Mogelijke oplossingen voor een gestopte vergisting

Gelukkig is een gestopte vergisting niet het einde van de wereld. Er zijn manieren om het op te lossen! Wij zetten een aantal potentiële opties voor je op een rij.

Geef je vergistingsvat een draai om zijn oren

Soms kan het gebeuren dat de actieve gist onder het doden gist is gekomen. Door een keer flink te schudden met de vergistingsemmer gaat alle gist weer dwarrelen door het jongbier heen en heb je kans dat het weer tot leven komt. Dit wil je alleen niet te vaak doen, het dode gist kan bijsmaakjes aan je bier veroorzaken.

Het vergistingsvat opwarmen

Als je denkt dat het vergistings vat te koud staat, verplaats het dan naar een warme plaats. Ben je een fanatieke bier brouwer, dan is het een overweging waard om zelf een vergistingskast te maken. Dan ben je volledig in controle over de temperatuur tijdens de vergisting.

Nieuwe gist toevoegen

Dit is meestal de beste manier om een vastzittende gisting op te lossen. Je kunt meer van de oorspronkelijke gist toevoegen of een alles etende gist gebruiken, zoals S-04 of US-05.

Voeg eenvoudige suikers of gepureerd fruit toe

Soms heeft je gist gewoon geen energie meer. Het toevoegen van een nieuwe bron van suiker kan soms de fermentatie herstellen. Het toevoegen van kristalsuiker zal dan wonderen doen.



Voeg gist voedingsstoffen toe

Gistvoedingsstoffen, zoals het toevoegen van suiker of fruit, kunnen helpen de voedingsstoffen terug te geven die de gist heeft uitgeput.

Zuurstof toevoegen

Sommige giststammen, zoals Nottingham, hebben een grotere zuurstofbehoefte dan normaal. Sommige brouwers kiezen ervoor om luchtstenen te gebruiken of hebben zelfs gewoon de bovenkant van het wort geroerd met een ontsmette garde.

Conclusie

Afhankelijk van hoe “ver in” je bent op een echt vastzittende / vastgelopen gisting, kan het al dan niet mogelijk zijn om de gist opnieuw te stimuleren, om deze reden kies ik er bijna altijd voor om mijn gist opnieuw te pitchen, maar als dat geen optie voor je is, probeer dan deze andere technieken te gebruiken.

Een ander belangrijk ding om op te letten is een bier dat niet vastloopt, maar eigenlijk “klaar” is. Het is zeker mogelijk dat een bier sneller dan verwacht klaar is met gisten. In dit geval is het een goed idee om een hydrometer bij de hand te hebben om de SG waarde te meten, zodat je de werkelijke zwaartekracht van je bier kunt vergelijken met het bierbrouw recept.



Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *