Ga jij de volgende stap zetten in het zelf bier brouwen? Verbeter je brouwsels door de vergisting gecontroleerd uit te voeren. Dit is een van de beste verbeteringen die je kunt doorvoeren als je de hobby naar een volgend niveau wilt brengen. Nou, eigenlijk is het maken een bier klimaatkast het belangrijkste om te doen om een beter bier te brouwen!

De temperatuur van vergisting bepaald namelijk welk effect je gist op het bier gaat hebben. Wil je een schoon en helder bier, probeer dan laag in de vergisting te zitten. Wil je juist meer fruitige esters, dan is een warme vergisting waar jij naar op zoek bent.Hoe werd vroeger het bier gecontroleerd vergist?

 Vóór de komst van moderne koeling en temperatuurregeling was de gemiddelde hobby brouwer vaak overgeleverd aan de omgevings- en steeds veranderende temperatuuromstandigheden. Hierdoor brouwde men vaak inconsistente bieren. Er waren wel mogelijkheden, maar deze waren voor de normale mens nog niet weggelegd. Het beste wat ze toen konden bedenken was de bierstijl aanpassen aan het seizoen. Zo werd er tijdens de winter meer Pils bier gebrouwen en in de zomer Saison bieren.

De grotere brouwerijen pakte het vroeger nog anders aan. Zo werden in sommige gevallen grote blokken ijs uit een meer gehakt om deze terug te brengen naar de brouwerijen. Maar wat gebeurt er met grote blokken ijs in een warme omgeving? Juist, deze gaan natuurlijk smelten. In deze tijd zijn ook de laarzen uitgevonden die men nog steeds draagt in een bier brouwerij!

Klimaatkast – Dit natuurlijk niet vergeten

Als hobbybrouwer ben je waarschijnlijk vooral gefocust op het brouwen van bovengistende bieren? Met een bier klimaatkast is het ook mogelijk om ondergistende bierstijlen te gaan brouwen. Wie weet vind jij wel een kloonrecept van Hertog Jan pils uit!Wat heb je nodig om een klimaatkast te bouwen?

Een bier klimaatkast heeft helemaal niet zo veel apparatuur nodig. Het gaat maar om 2 apparaten, namelijk:

  1. Koelkast
  2. Warmtebron
  3. Temperatuurregeling

Maar hier zijn ontzettend veel keuzes in. Dit artikel is geschreven om je te helpen erachter te komen welke koelkast / temperatuurregeling setup geschikt voor je is. Maar als je een snelle aanbeveling wilt om zelf een bierklimaatkast te bouwen, dan raden wij een rechtopstaande koelkast aan met een Inktbird temperatuurregelaar.

Deze setup is perfect omdat in een tafelmodel koelkast vaak een 30 liter vergistingsvat past. Dit is perfect voor de hobby brouwer dus. Als je bier brouwt met een bierbrouw pakket kun je misschien wel 4 keer een 5 liter vergistingsemmer in een bier klimaatkast laten vergisten.

Klimaatkast – Kies de juiste koelkast

Wat het kiezen van een koelkast betreft,  zijn er in principe drie of vier veel voorkomende ontwerpen  die er zijn  en elk heeft zijn eigen reeks voor- en nadelen.  Laten we er een paar bekijken:Koelkast aan de onderkant, vriezer aan de bovenkant model

Deze modellen zijn een goede keuze omdat ze vaker voorkomen en waarschijnlijk de goedkoopste om te kopen gebruikt op marktplaats (soms ook zelfs gratis). Uit mijn ervaring  lijken ze ook sneller af  te koelen  in vergelijking met het rechtopstaande vriezermodel, vooral als je ijs in het vriesvak bovenaan houdt omdat koude lucht uit de vriezer wordt gebruikt om het onderste koelkast compartiment te koelen. 

Een ander voordeel van dit model is dat wanneer het niet wordt gebruikt als een bier klimaatkast, het kan worden gebruikt voor opslaan van al je zelf gebrouwen bieren!

Een nadeel van deze opstelling is dat je minder ruimte hebt om 2 vergistingsvaten erin te zetten.

>

Koelkast bovenin, vriezer aan de onderkant

Vergelijkbaar  met  het model hierboven. Het ding om in gedachten te houden met deze klimaatkast is hoe sterk de onderste plank in de koelkast vak bovenop is (kunnen ze ten minste 30 liter ondersteunen?). En aangezien koude lucht valt, moet energie worden gebruikt om de koude lucht uit het vriesvak op te pompen  van onder naar boven wat meer energie verbruikt. Tussen die twee zorgen is het vermogen om het gewicht van de fermentoren te ondersteunen waarschijnlijk des te belangrijker, wat betekent dat je mogelijk een ondersteuningsstructuur moet bouwen. Persoonlijk zou ik dit niet doen en gewoon naar een ander model kijken waarbij je niet hoeft te klussen.

kistvriezer

Een favoriet onder thuisbrouwers, vooral voor mensen met vatsystemen. Een  kistvriezer biedt twee belangrijke voordelen: (1) ruimtemaximalisatie in het apparaat en (2) energiebesparing.  Omdat er geen planken in een kistvriezer zijn,  kunt u makkelijk meerdere carboys of vergistingsvaten in de vriezer plaatsen.  En omdat koude lucht valt,  verliest je minder koude lucht bij het openen van een  kistvriezer in vergelijking met  een rechtopstaande variant, waardoor je geld en energie bespaart

Klimaatkast – Kies een warmtebron

Aan alleen een koelkast heb je niet genoeg, om een bier klimaatkast te kunnen bouwen heb je ook een warmtebron nodig. Deze zorgt er namelijk voor dat een koelkast opgewarmd kan worden tot 20 graden of hoger. Er zijn veel verschillende soorten warmtebronnen die je kunt aanschaffen. Wij geven de voorkeur aan deze:

Verwarmingsplaat

Met deze verwarmingsplaat kun je een koelkast zeer makkelijk verwarmen tot 25 graden plus. Zorg ervoor dat je de stekker via de deur uit de koelkast steekt zodat je hem kunt gebruiken in de warmteregelaar.

Let bij dit model wel op dat je de vergistingsemmer niet direct op de warmtebron zet. De warmtebron zelf wordt zeer warm om de ruimte te kunnen opwarmen. Liever plaats je deze tegen de achterkant van je vergistingskast.

Verwarmingsdraad

Dit type warmtebron wordt ook veel gebruikt door hobbybrouwers. Het voordeel hiervan is dat je de draden door heel je vergistingskast/klimaatkast kunt hangen. Zo kun je van boven tot beneden overal zorgen dat de warmte gelijk is. 

Waarbij je met een verwarmingsplaat nog kunt overwegen om een ventilator in te bouwen, is dit met verwarmingsdraad helemaal niet nodig.Klimaatkast – Kies een temperatuurregelaar

Een bier klimaatkast wordt geen klimaatkast zonder een temperatuurregelaar. Deze zorgt voor de magie van een perfecte vergistingskast! Aan een temperatuurregelaar zit een sensor welke je op je vergistingsvat plakt en deze houdt de temperatuur bij. De regelaar stel je in op een bepaalde temperatuur, zeg 20 graden. Is de vergistingsemmer 15 graden, dan schakelt de temperatuurregelaar het stopcontact in van de warmtebron. De koelkast blijft uit en de warmtebron gaat werken. Merkt de sensor dat het 20 graden in de klimaatkast is, dan zet hij deze weer uit. Is het heel warm buiten en is de sensor 25 graden, dan zal de regelaar de koelkast inschakelen en net zolang blijven koelen tot het 20 graden is.

In Europa kiezen we vaak een van deze 2 temperatuurregelaars:

Inktbird

Een Inktbird is een standaard apparaat wat precies gemaakt is om te dienen als regelaar voor een klimaatkast. Het heeft 2 stopcontacten voor de warme en kouden stekkers. Op het kastje zelf kun je instellen op hoeveel graden je de klimaatkast wilt hebben. 

Er zijn ook functies die een minimale en maximale temperatuur toestaan. Door deze in te stellen kun je voorkomen dat bij 20,1 graden de koelkast aangaat en bij 19,9 de warmtebron.

STC-2000

De STC-2000 is een do it yourself temperatuurregelaar. Je kunt hem al voor ongeveer 10 euro uit China bestellen en vervolgens moet je zelf aan de slag met de elektriciteitskabels en het maken van een stopcontact. Het gave hieraan is dat je het helemaal op maat kan maken. Ben je een beetje handig dan kun je een mooi houtwerken frame maken en deze regelaar daarin zetten.

Ook de STC-2000 heeft functies om te voorkomen dat de regelaar steeds springt tussen verwarmen en koelen.Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *