Jij als bier brouwer kent ongetwijfeld ook wel eens een tegenslag op een brouwdag. Bier brouwen gaat (bijna) nooit perfect en een foutje is zo gemaakt. Ook tijdens het maischen kan het wel eens fout gaan.

Op een verkeerde temperatuur maischen kan komen door een verkeerde berekening, kapotte thermometer of andere zaken, het kan iedereen gebeuren.Gelukkig dat dit wel simpel op te lossen is en dat het eindresultaat echt nog wel goed bier zal worden! Vandaag gaan we eens kijken wat je kunt doen als dit jou overkomt.

Waarom je maisch temperatuur belangrijk is

Ben je al 20 minuten lang onder of boven de gewenste temperatuur aan het maischen, dan is het slechte nieuwd dat dit wel de uitkomt van je zelf gebrouwen bier zal beinvloeden. Maar het goede nieuws is dat het waarschijnlijk echt niet zo slecht zal uitpakken als je in eerste instatie denkt. Ook zijn er nog manier om de temperatuur weer snel te herstellen.

Weet dat het normale maisch temperatuurbereik tussen de 63 – 72 graden is. Over het algemeen produceert maischen aan de bovenkant van dat bereik langere suikers die moeilijker te eten zijn voor de gist. Er blijft meer suiker over na de gisting, wat resulteert in een voller bier (ook wel body genoemd).

Maischen aan de onderkant van het bereik produceert kortere suikers, die de gist meteen zal opeten. Zo blijft er een dunner, droger bier over maar ontstaat er wel alcohol!

Maisch je te veel lager dan 63 graden en je zult eindigen met een slechte zetmeelconversie en een heel dun, “waterig” bier.

Maisch je veel te hoog dan 72 graden, zal de omzetting van suiker uit de granen stoppen en kan er helemaal geen vergistbare suiker mee ontstaan.

Is het tijdens het maischen echt compleet misgegaan, dan kun je met de bostel altijd nog een brood bakken!Wat te doen als je maisch temperatuur te laag is

Hier zijn een paar opties om te overwegen:

Voeg heet water toe

Kook een kleine pan water en voeg het langzaam toe aan de maisch. Roer goed zodat de warmte goed verdeeld. Blijf doorgaat tot je de juiste temperatuur hebt bereikt.

Wat wel belangrijk is aan deze stap, je gaat nu namelijk extra water toevoegen. Dit water moet je meten en afhalen van je spoelwater. Het totale aantal volume water wat je op de brouwdag nodig hebt mag niet veranderen.

Niet verkeerd om deze stap toe te voegen aan je checklist!

Verwarm de maisch direct

Brouw je zelf bier in een pan, bijvoorbeeld omdat je een bierbrouw pakket cadeau hebt gekregen, dan is het zeer gemakkelijk om het gas wat verder open te draaien.

Pas wel op dat je de granen niet gaat verbranden. De temperatuur in de pan stijgt altijd nog iets langer door dan je zou denken. Verwarm goed, roer ook goed en zet het vuur ook tijdig weer uit.

Een meer exotische (en gevaarlijke) methode is het gebruik van een warmtestokje. Een warmtestick is meestal een aangepast boilerelement dat je in je hand houdt. Zorg ook dat je dit element goed verdeeld over je maischpan.Wat te doen als je maisch temperatuur te hoog is

Over het algemeen is dit een gemakkelijker probleem om op te lossen. Je hebt geen fancy apparatuur nodig en het duurt meestal niet zo lang om de doeltemperatuur te bereiken.

Koud water toevoegen

Net zoals je kokend water zou toevoegen om de maisch temperatuur te verhogen, kun je koud water aan de maishc toevoegen om het af te koelen. Net als voorheen wil je noteren hoeveel water je toevoegt, zodat je het spoelwater kunt herberekenen.

Voeg ijsblokjes toe

IJsblokjes verlagen de maisch temperatuur sneller en met minder water. Voeg er een paar toe en roer goed door.

Pas wel op dat je de temperatuur niet te veel laat zakken. Je hebt er maar een handvol nodig per 5 graden koelen.

Gebruik bevroren packs

Sommige brouwers houden een klein arsenaal aan bevroren containers (gelpacks, ijspakken, bevroren waterflessen, enz.) handig voor het koelen in een ijsbad. Gooi er een paar in tijdens het maischen en roer alsof het ijsblokjes zijn.

Bevroren packs zijn gemakkelijker uit te scheppen wanneer de doeltemperatuur is bereikt. Door het gebruik van deze packs koel je de temperatuur maar je voegt geen extra volume toe.Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *