Aangezien de oude Griekse mythologie voor veel mensen van oprecht belang is, hebben de verhalen over de mythen van de bewoners van de Olympus de basis gevormd voor veel fictie. Zeus, de belangrijkste god, neemt een bijzondere plaats in onder de Olympische goden http://www.hanze2017.nl/. Een constellatie van wereldberoemde regisseurs en acteurs hebben films opgedragen waarin Zeus de hoofd- of gelegenheid held is. Sommige van deze films zijn de geschiedenis van de wereldcinema ingegaan en zijn genomineerd voor prijzen op prestigieuze filmfestivals. Een van de meest recente films met Zeus als hoofdrolspeler is bijvoorbeeld de Amerikaanse film Thor: Love and Thunder, de vierde film in de Thor-tetralogie. De film ging in juni 2022 in première en staat nu in de top 5 van de box office in 2022, met een brutowinst van 760 miljoen dollar aan de wereldwijde box office tegen het einde van het jaar. De rol van de Olympische dondersteen was niet zomaar iemand, maar Oscar-, Golden Globe-, VAFTA- en andere prestigieuze prijswinnaar, de beroemde gladiator Russell Crowe.In andere films speelden internationaal bekende acteurs de rol van Olympus. Het zijn Laurence Olivier (“Clash of the Titans”, 1981), Sean Bean (“Percy Jackson and the Lightning Snatcher”, 2010), Liam Nielsen (“Clash of the Titans”, 2010), De veelgeprezen film “Troy” (2004), met Brad Pitt als Achilles, zoon van Zeus’ geliefde nimf Thetis, werd genomineerd voor een Oscar en bracht meer dan een half miljard dollar op aan de kassa. De lijst van succesvolle en box-office films met Zeus als hoofdpersoon, episodisch personage of waarin zijn naam wordt genoemd, is behoorlijk indrukwekkend.

Hoe Zeus wordt voorgesteld in de filmografie

In de Griekse mythologie wordt Zeus in verschillende vormen voorgesteld. Hij is zowel wreed als genadig, kan sommige mensen straffen met de bliksem en anderen belonen met rijkdom en macht. Daarom ziet elke regisseur en scenarioschrijver Zeus op zijn eigen manier, en bovendien brengen wereldberoemde acteurs en onbekenden het beeld van de donder die correcties aanbrengt tot leven.

In “Clash of the Titans” is Zeus aanvankelijk wreed tegen gewone stervelingen die zijn standbeeld vernietigen, wat resulteert in de dood van Perseus’ familie. Als hij het geheim van Perseus’ geboorte verneemt (en hij werd geboren uit Zeus en Danae) toont Zeus hem genade en biedt hem een plaats aan op de Olympus. Verworpen, doet de oppergod Io herleven, die Perseus opvoedde en hem hielp. In het verhaal wreekt Zeus koning Acrisius, slaat hem met de bliksem en verminkt zijn gezicht.

In Percy Jackson and the Lightning Snatcher verschijnt Zeus dankbaar en vervult de wens van de hoofdpersoon om zijn gestolen bliksem terug te krijgen.

De film Wars of the Gods: The Immortals uit 2011 toont Zeus vanuit een ander perspectief. Hij sympathiseert met gewone mensen, maar vindt dat de goden het lot van een mens niet mogen beïnvloeden. In de film verandert hij zichzelf in een oude man en begeleidt Theseus.

In de animatieserie “Bloed van Zeus” (2020) verschijnt deze laatste als een ontrouwe echtgenoot die zijn jaloerse vrouw Hera bedriegt.

In Wonder Woman (2017). Zeus verschijnt als een god die onderworpen is aan de dood. Hij overhandigt de Amazones het zwaard “Killer Gods” waarmee de heldin Ares moet doden.

De video-incarnatie van Zeus is niet alleen te zien in films, maar ook in commercials. Zo verscheen in 2022 een sensationele commercial voor de elektrische auto BMW iX. In het verhaal kondigden Zeus en Hera (Arnold Schwarzenegger en Salma Hayek) hun pensioen aan, verlieten Olympus en verhuisden naar de moderne tijd. De donderaar repareerde elektrische apparaten en sportwagens met bliksemschichten. Dit eindigde met Zeus die de hele stad uitschakelde. Het komische beeld van het goddelijke paar zorgde voor een glimlach bij het publiek.

De populairste Zeus films

Thor: Liefde en Donder heeft een speciale plaats onder de populaire Zeus-films. De wereldpremière vond plaats op 23 juni 2022 in Hollywood. De film had een budget van meer dan 250 miljoen dollar en box office ontvangsten van 760 miljoen dollar. De eerste dag van de première bracht 69,5 miljoen dollar op, een van de grootste resultaten ooit, dankzij de deelname van internationale sterren Russell Crowe (Zeus) en Natalie Portman. Bij het bespreken van de aard van de rollen gaf Russell Crowe aan met een Grieks accent te willen spreken, maar regisseur Waititi drong aan op de aanwezigheid van de Engelse uitspraak. De acteur won het pleit, en sprak de hemelse in met een Griekse uitspraak. Het plot was gebaseerd op wantrouwen tegen Thor, die waarschuwde voor de gevaren van de goden. De climax is wanneer Zeus wordt getroffen door zijn eigen bliksem speer. Volgens de beschrijving van Thor was Zeus veranderd van een nobele en moedige god in een ijdele, arrogante en egoïstische hemelse man. Het doden van de mindere goden wekte bij hem geen gevoelens op en hij bleef een lui leven leiden. Zeus zette Russell Crowe briljant neer als een wraakzuchtige egoïst, hebzuchtig naar macht. Op het eerste gezicht is de gelijkenis met de antieke beelden treffend.

We kunnen aan de eerder genoemde films, die het publiek zijn visie op het personage Zeus overbrengen, “Hercules” 2014 met Dwayne Johnson in de hoofd rol, “Hercules: The Beginning of the Legend” 2014, “Immortals” 2011, “The Wrath of the Titans” 2012, “Odyssey” 1997 (regisseur Andrey Konchalovsky), “Jason and the Argonauts” 1963, en andere meesterwerken uit de wereldcinema toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *