Bier recept Orval-kloon
Wie kent hem niet, de Orval trappisten bier. In dit recept ga je zo goed mogelijk proberen om de karakteristieken smaken van het bier te klonen. Het is lastig om aan de gist te komen, maar mocht je het lukken dan creeer je daar wel echt de unieke Orval smaak mee. Moutstort is vrij eenvoudig, maar toch zal je merken dat het geen simpele brouwdag gaat worden.
Tip, laat je gebrouwen bier wat langer staan. Gerijpt smaakt een Orval nog beter!
Dit recept is geëxporteerd uit Brouwhulp.
Geniet ervan!
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving | Waarde |
Kenmerk | |
Naam recept | Orval-kloon |
Brouwdatum | |
Bierstijl | Brettanomyces blond |
Volume | 10,0 l |
Begin SG | 1,053 SG |
Berekende kleur (Morey) | 23 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 55 IBU |
Brouwzaalrendement | 70,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid | Ingrediënt |
10,50 l | Water uit Water |
4,00 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
1,93 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 79,6 % |
0,30 kg | Cara 120 | Dingemans | 120 EBC | 12,3 % |
0,20 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 8,1 % |
Maischschema
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
Amylaserust | 67,0 °C | 1 min. | 60 min. | 4,6 l/kg |
Hop
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
27,3 g | Hallertauer Tradition | bellen | 4,0% | 90 min. | 32,8 IBU |
12,3 g | Styrian Goldings | bellen | 5,0% | 90 min. | 18,5 IBU |
25,1 g | Styrian Goldings | bellen | 5,3% | koudhop | 0,0 IBU |
12,3 g | Styrian Goldings | bellen | 5,3% | 0 min. | 3,2 IBU |
Gist
Hoeveelheid | Naam | Type |
1,0 pak(ken) | Belgian Ardennes (3522) | bovengist |
1,0 pak(ken) | Brettanomyces Bruxellensis (5112) | bovengist |