Bier recept Orval-kloon

Wie kent hem niet, de Orval trappisten bier. In dit recept ga je zo goed mogelijk proberen om de karakteristieken smaken van het bier te klonen. Het is lastig om aan de gist te komen, maar mocht je het lukken dan creeer je daar wel echt de unieke Orval smaak mee. Moutstort is vrij eenvoudig, maar toch zal je merken dat het geen simpele brouwdag gaat worden.

Tip, laat je gebrouwen bier wat langer staan. Gerijpt smaakt een Orval nog beter!

Dit recept is geëxporteerd uit Brouwhulp.

Geniet ervan!

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptOrval-kloon
Brouwdatum
BierstijlBrettanomyces blond
Volume10,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)55 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
10,50 lWater uit Water
4,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,93 kgPilsmoutDingemans3 EBC79,6 %
0,30 kgCara 120Dingemans120 EBC12,3 %
0,20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,1 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,6 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
27,3 gHallertauer Traditionbellen4,0%90 min.32,8 IBU
12,3 gStyrian Goldingsbellen5,0%90 min.18,5 IBU
25,1 gStyrian Goldingsbellen5,3%koudhop0,0 IBU
12,3 gStyrian Goldingsbellen5,3%0 min.3,2 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist
1,0 pak(ken)Brettanomyces Bruxellensis (5112)bovengist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code