Veel mensen die thuis hun eigen bier maken, denken er waarschijnlijk weleens over na of dromen er zelfs van om een eigen brouwerij te beginnen. Dat klinkt natuurlijk erg leuk – en dat is het ook – maar wat zijn eigenlijk de stappen en dingen waar je aan moet denken? Er zijn een aantal stappen die je moet nemen en enkele zaken waar je op moet letten. Lees er hier meer over.

Je moet een goed bedrijfsplan hebben

Het is niet makkelijk om een bedrijf te starten als je alleen maar het idee hebt om bier te brouwen. Er zijn veel ingewikkelde dingen die je moet oplossen. Er zijn verschillende soorten eenvoudige bierbrouwerijen die je kunt starten. Je kunt bijvoorbeeld een contractbrouwerij beginnen waar je bier brouwt voor andere mensen. Of je kunt een brewpub openen, een plek waar je niet alleen je eigen bier verkoopt, maar ook een plek hebt waar mensen kunnen eten. Er zijn ook andere vormen van kleine brouwerijen. Voor al deze soorten bedrijven heb je goede kennis nodig. Je kunt niet zomaar beginnen zonder te weten waar je naartoe wilt en welke richting je wilt volgen. Heb een goed bedrijfsplan.

De juiste apparatuur inslaan

Wanneer je eenmaal een bedrijfsplan hebt uitgewerkt, ben je waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat je een heleboel spullen nodig hebt. Als je een eigen brouwerij begint, heb je uiteraard de juiste apparatuur nodig. Maak het je gemakkelijk en koop tweedehands apparatuur bij bedrijven zoals Horecacentrum brabant. Begin alleen met de hoognodige spullen, je kunt de rest altijd later nog haken.

Kamer van koophandel

Om een officieel bedrijf te starten, moet je je registreren bij de Kamer van Koophandel. Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen: een eenmanszaak, een VOF of een BV oprichten. Het beste is om een BV op te richten. Het voordeel hiervan is dat je meerdere bestuurders kunt hebben (het is leuker om het samen te doen dan alleen) en vooral dat je niet persoonlijk verantwoordelijk bent. Als er iets helemaal misgaat, hoef je niet je huis te verkopen om de schuldeisers te betalen. Een nadeel van het starten van een BV is dat er meer bij komt kijken. Het is duurder omdat je samenwerkt met een notaris.

Het etiket

Op het etiket van een bierflesje staat vaak belangrijke informatie voor de consument. Er zijn regels in Europa over wat er wel en niet op zo’n etiket mag staan. Nederlandse Brouwers heeft een handleiding gemaakt zodat brouwers de regels beter kunnen begrijpen. In de handleiding staat bijvoorbeeld uitleg over allergieën en hoeveel van bepaalde ingrediënten er in het bier zitten. We hebben je nu een aantal tips gegeven over hoe je kunt beginnen met een eigen bierbrouwerij. We adviseren om eerst van tevoren goed onderzoek te doen voordat je eventueel begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *