Voor veel mensen is koken niet alleen een noodzakelijke taak, maar ook een vorm van ontspanning en creativiteit. Het gebruik van kruiden en specerijen is een belangrijk onderdeel van het bereiden van smakelijke gerechten. Hiermee kan je bijvoorbeeld makkelijk je vlees op de barbecue kruiden op een zomerse dag. Met een vijzel kun je verschillende kanten op en dat maakt het ook een aanvulling op je keukengerei. Om je vlees van de barbecue een upgrade te geven moet je zeker doorlezen.

Wat kan je doen met een vijzel?

Met een vijzel kun je veel soorten kruiden en specerijen met elkaar malen. Je kan er mee experimenteren tot je hebt wat je wil. Het gebruik van een vijzel is vooral handig voor het malen van harde ingrediënten, zoals peperkorrels, korianderzaad, komijnzaad en andere harde specerijen. Door deze ingrediënten te malen, komen de smaken en geuren vrij en worden ze beter opgenomen door het gerecht. Naast het malen van kruiden en specerijen, kun je een vijzel ook gebruiken om andere ingrediënten te vermalen, zoals knoflook, gember, noten en zaden. Met deze ingrediënten kun je bijvoorbeeld zelf gemakkelijk pesto maken. Met de vijzel in bezit kun je zelf je pesto op smaak brengen. Ook kun je zelf makkelijk currypasta maken. Je kunt er dus alle kanten mee op, wat alleen maar een leuke uitdaging kan zijn.

Hoe maak je kruiden voor vlees op de barbecue?

Wanneer de zomer in aantocht is willen velen onder ons de barbecue weer aan steken. Om met elkaar samen te zitten en te eten. Met een biertje in het zonnetje is ook voor veel mensen het ultieme ontspanningsmoment. De barbecue en een lekker drankje gaan dan ook goed samen. Om zoveel mogelijk te genieten van het vlees is een goede kruidenmix van belang. Om deze met je vijzel te maken is er een stappenplan, maar eerst zul je zelf de kruidenmix moeten samenstellen. Denk hierbij aan knoflook, tijm, rozemarijn, paprika, zwarte peper en zout. Met dit soort ingrediënten kun je de perfecte mix maken die jij wil.

 1. Verzamel de kruiden die je wilt gebruiken en leg ze klaar op een snijplank.
 2. Gebruik een mes om de kruiden in kleine stukjes te snijden.
 3. Plaats de stukjes kruiden in de vijzel en begin met stampen met de stamper.
 4. Blijf stampen tot de kruiden volledig fijngemalen zijn en er een egale mix ontstaat.
 5. Proef de kruidenmix en voeg indien nodig extra zout of peper toe naar smaak.
 6. Wrijf de kruidenmix vervolgens over het vlees voordat je het op de BBQ legt.
 7. Tips voor het kiezen van de juiste vijzel voor uw keuken

Tips voor het kiezen van de juiste vijzel voor uw keuken

Wil je de beste vijzel voor jouw keuken gewoontes? Dan hebben we wat tips voor jou om de juiste vijzel te kiezen. Er zijn een aantal factoren waar je op kan letten en hier je eigen keuzes in kan maken. Zo geef je je eigen draai eraan, maar is het toch de juiste vijzel voor je. Waar je op kunt letten is als volgt:

 1. Materiaal: vijzels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder graniet, marmer, keramiek en hout. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Granieten vijzels zijn bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, terwijl houten vijzels goed zijn voor delicate kruiden en specerijen.
 2. Grootte: vijzels zijn er in verschillende maten, van klein tot groot. Kies een vijzel die groot genoeg is voor uw behoeften, maar niet te groot, zodat u hem gemakkelijk kunt gebruiken en opbergen.
 3. Vorm: de vorm van de vijzel kan ook variëren. Een ronde vijzel is handig voor het malen van specerijen, terwijl een diepere vijzel beter is voor het maken van pesto of guacamole.
 4. Comfort: kies een vijzel die comfortabel in uw hand past en gemakkelijk te gebruiken is. Sommige vijzels hebben een ruw oppervlak, wat beter kan zijn voor grip, terwijl andere een glad oppervlak hebben dat gemakkelijker schoon te maken is.
 5. Prijs: de prijs van vijzels kan sterk variëren, afhankelijk van het materiaal, de grootte en de kwaliteit. Overweeg uw budget en kies een vijzel die binnen uw prijsklasse past.
 6. Onderhoud: afhankelijk van het materiaal van de vijzel, kan het onderhoud verschillen. Sommige vijzels moeten worden gereinigd met warm water en zeep, terwijl andere alleen moeten worden afgeveegd met een vochtige doek. Zorg ervoor dat u weet hoe u uw vijzel moet onderhouden voordat u er een koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *