Bij bierbrouwrecepten.nl zijn we wel van het toevoegen van unieke ingrediënten aan bierbrouw recepten. Twijfel je of een hop, kruid of graan wel goed in het recept past? Voeg het gewoon toe en je komt er vanzelf achter! Experimenteren is juist heel de fun van zelf bier brouwen. Hobbybrouwers zijn juist de uitvinders van nieuwe smaken in bier.



Maar te veel en te vaak kan het proces wel moeilijk maken, dat zijn we met je eens. Je moet de individuele ingrediënten goed kennen om de echt smaak eigenschappen te weten. Daarom is het als beginnende brouwer een hartstikke goed idee om je bierbrouw hobby te beginnen met een SMaSH recept!

In dit artikel leggen we uit wat dat betekend!

Wat is een SMaSH Bier eigenlijk?

SMaSH staat voor Single Malt en Single Hop, en dat is het ook precies. Het is een bier gebrouwen uit één basismout en één hopsoort. Je kunt een SMaSH brouwen met elk graan en elke hop die je wilt, maar over het algemeen zal het gebruik van een basismout zoals pilsmout of pale ale mout een helder, lekker bier produceren met een aangenaam body- en mondgevoel. Ook kan elke hopsoort worden gebruikt voor een SMaSH. Medium alfahopen hebben de neiging om het beste te werken omdat ze goed werken voor bittering, smaak en aroma. Hoewel hop met een lage bitterheid kan worden gebruikt, moet je meer toevoegen voor het ophogen van de IBU dan met een betere bitterhop. Onze favoriete hop voor een SMaSH Pale Ale is Cascade, en een Cascade SMaSH bier recept kun je in dit artikel vinden!

Voordelen van SMaSH Brewing



SMaSH is een gemakkelijk manier van brouwen en je leert de specifieke ingrediënten goed kennen. SMaSH heeft daarom een hoop voordelen die wij hieronder hebben uitgewerkt.

Het is gemakkelijk, goedkoop en top voor beginners

Er zijn verschillende voordelen aan het brouwen van een SMaSH voor zowel beginnende als doorgewinterde hobbybrouwers. Als je nieuw bent in hobbybrouwen of gewoon overschakelt op all-grain brouwen, kun je het niet beter doen dan een SMaSH voor een eenvoudige en snelle brouwdag. SMaSH recepten zijn goed voor het opbouwen van vertrouwen voor nieuwe all-grain brouwers en zijn een perfecte manier om het proces te oefenen voordat je meer gaat experimenteren met ingrediënten. SMaSH-bieren zijn meestal erg goedkoop om te brouwen. Onze recepten onderaan dit blog kosten tussen de 10 á 15 euro voor 20 liter bier!

Het isoleren van ingrediënten helpt je ze te begrijpen en te waarderen

SMaSH brouwen is ook een leuke manier om echt meer te weten te komen over de ingrediënten in je bier. Wanneer je alle andere smaken in een bier verwijdert, kun je de smaken van elk ingrediënt die overblijven echt begrijpen en waarderen. Je zult merken dat een specifieke mout je een betere body of smaak geeft, en dat sommige hop goed werkt voor smaak of aroma, maar misschien niet goed werkt voor bittering. Met deze aanpak kun je ook experimenteren met hoe het bier verandert op basis van het lagering van de tijd en hoeveelheid hoptoevoegingen tijdens het koken in plaats van het vervangen van de hopsoorten in een recept.



Het brouwen van een SMaSH is ook de ideale manier om nieuwe hopsoorten te testen voordat ze worden toegevoegd aan complexere recepten waarin hun smaken kunnen worden overklast. SMaSH-bieren zijn ook een goede manier om verschillende gisten te testen op hun unieke smaak. Probeer een batch op te splitsen in meerdere vergistingsemmers en gebruik verschillende gisten in elk om te zien hoe dit het eindproduct beïnvloedt.

SMaSH bierbrouw pakket – Hier kozen wij de beste!

SMaSH bierbrouw recepten

Cascade SMaSH Recept

Single Malt en Single Hop pale ale met Pale ale mout en Cascade hop. Recept voor 20 liter bier

Ingrediënten

  • 4,5 kg Pale ale mout
  • 20 gr Cascade hop (60 minuten)
  • 10 gr Cascade hop (30 minuten)
  • 10 gr Cascade hop (10 minuten)
  • 1 theelepel Iers mos (op 10 minuten)
  • 20 gr Cascade Hop (Bij vlamuit)
  • 1 Pakje US-05 Safe ale Gist
  • 15 gr Cascade Hop (Droog gehopt tijdens het nagisten)



Brouwproces

  1. Maisch op 67 graden gedurende 60 minuten
  2. Filter en spoel zoals gewoonlijk
  3. Kook gedurende 60 minuten en voeg hop toe volgens het bovenstaande schema.
  4. Koel af tot 25 graden, en voeg de gist toe
  5. Primaire gisting – 10-14 dagen
  6. Rek tot nagisting – 7-10 dagen
  7. Vat / carbonaat / fles zoals gewoonlijk
  8. Drinken en (hopelijk) Genieten!

Mosaic SMaSH Recept

Single Malt en Single Hop Pale ale met gewone Pale ale mout en Mosaic pellets.

Ingrediënten

  • 4,5 kg Pale ale mout
  • 20 gr Mosaic hop (60 minuten)
  • 10 gr Mosaic hop (30 minuten)
  • 10 gr Mosaic hop (10 minuten)
  • 1 theelepel Iers mos (op 10 minuten)
  • 20 gr Mosaic Hop (Bij vlamuit)
  • 1 Pakje US-05 Safe ale Gist
  • 15 gr Mosaic Hop (Droog gehopt tijdens het nagisten)



Brouwproces

  1. Maisch op 67 graden gedurende 60 minuten
  2. Filter en spoel zoals gewoonlijk
  3. Kook gedurende 60 minuten en voeg hop toe volgens het bovenstaande schema.
  4. Koel af tot 25 graden, en voeg de gist toe
  5. Primaire gisting – 10-14 dagen
  6. Rek tot nagisting – 7-10 dagen
  7. Vat / carbonaat / fles zoals gewoonlijk
  8. Drinken en (hopelijk) Genieten!

We hebben nu 2 voorbeelden gegeven van recepten, maar je kun elk ingrediënt natuurlijk vervangen. Ben jij een echt Hallertau Perle fan, zet dan gewoon die hopsoort in. Drink je liever een lichter bier, gebruik dan Pilsmout en iets minder dan 4,5 kilo. Gaat jou helemaal lukken! Succes met brouwen.



Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code