Bier proeven is niet alleen verschillende bieren proberen, er komt veel meer bij kijken! Er zijn avonden waar je simpelweg een paar biertjes achterover wil slaan, maar soms wil je een speciaal bier waar je van kan genieten en de unieke eigenschappen van het bier wilt kunnen proeven. Je komt thuis met een speciaal bier maar weet niet helemaal goed waar je op moet letten en hoe je het beste kan proeven. Of je hebt een bierbrouw pakket gekocht en gaat zelf bier brouwen en wilt alle soorten eigenschappen goed proeven. Gelukkig leggen we het allemaal uit in dit artikel over bier proeven.

Bier proeven – Basis regels

Wanneer je het beste bier wilt proeven gelden er een paar basisregels. Zeker na een aantal biertjes, met een hoog alcoholpercentage, geproefd te hebben kunnen regels een beetje vervagen, maar het is belangrijk dat je ze onthoudt, op uitprint, zodat niet alle bieren hetzelfde zullen smaken.

  1. De meeste soorten bier hebben een uniek glas dat past bij het bier dat je drinkt. Om het meeste te halen uit je bier proef ervaring is het belangrijk dat je de juiste glazen hebt!
  2. Je zou denken dat elk bier direct uit de koelkast en ijskoud het beste is, maar dat geldt niet voor alle soorten bier. Zodra de temperatuur meer richting kamertemperatuur komt komen de aroma’s pas vrij. Probeer een speciaal bier dus niet gelijk te drinken zodra je hem uit de koelkast haalt. Deze regel is makkelijk aan te houden door het bier op de temperatuur te drinken zoals het alcoholpercentage is. Drink je een bier van 10%, dan drink je deze op 10 graden.
  3. Sommige bieren zijn helder, troebel, blond of donker. Om echt het verschil te zien raden we aan dat je in een goed verlichte ruimte zit terwijl je je bier proeft.
  4. Net als de factoren in stap drie zijn de geuren net zo belangrijk. Om te voorkomen dat je geen duidelijke aroma’s kan ruiken is het goed om in een schone ruimte te zitten waar niet al te veel andere geuren rondhangen. Het maakt een groot verschil bij het bier proeven.
  5. Bier wordt altijd in een specifieke manier geschonken. Schenk het gelijk in het glas en er komt te veel oxidatie vrij (schuim) waardoor er meer schuim in je glas terechtkomt dan bier. Houd je glas schuin, wanneer je glas half vol is kun je hem recht houden.
  6. De schuimkraag op je bier beschermt je bier, maar wanneer je zoveel mogelijk aroma’s vrij wilt geven is het draaien van je glas juist iets goeds. Draai je glas voordat je een slok neemt om zoveel mogelijk aroma’s en geuren te ervaren.
  7. Je hebt alle punten hierboven gelezen en nu is het tijd om daadwerkelijk bier te drinken.

3 belangrijke vragen tijdens het bier proeven

Er zijn drie vragen die je kunt stellen wanneer je een bier proeft;
Hoe ziet je bier eruit
Hoe ruikt je bier
Hoe smaakt je bier

Hoe ziet het bier eruit?

De eerste vraag van de drie, hoe ziet je bier eruit, is de eerste die te pas komt. Als je sommige bieren schenkt kun je al verwachten hoe het eruit gaat zien, als je je bier vervolgens schenkt en het komt er anders uit, dan weet je dat er iets niet klopt. Als dit het geval is, vervang het met eentje die er wel juist uitkomt zodat je het bier juist kan beoordelen. Een troebel bier kan soms betekenen dat er te veel oxidatie ontstaan is. Je zal dit vaak alleen zien voorkomen als je het bier zelf gebrouwen hebt. Als je je bier bij een speciaalzaak of supermarkt gekocht hebt dan zal het niet zo vaak voorkomen.

Hoe ruikt het bier?

Zodra je het bier hebt ingeschonken is het tijd om je neus te gebruiken. De beste manier om je bier
te ruiken is door eerst te ruiken met je neus. Dit klinkt misschien vreemd maar er komen verschillende dingen vrij wanneer je alleen ruikt in plaats van ruiken en proeven.

Hoe proeft het bier?

Zodra je het bier geroken hebt neem je een flinke slok tot achter je mond en hoog in je neus. Zodra je een slok genomen hebt is het belangrijk dat je het bier overal langs laat gaan om de meeste aroma’s en smaken te proeven. Zorg dat bij de eerste slok dat je het bier over je tong laat gaan, neem vervolgens nog een slok en laat het door je hele mond gaan. Wanneer je dit doet kun je de meeste smaken vinden en beschrijven hoe het bier voelt en drinkt bij elke slok. Uiteraard hoe meer slokken je neemt hoe beter je wordt met het proeven van bier.

Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *