Eisbock is een zacht, rijk, intens bier dat perfect geschikt is om te drinken op een koude winteravond. Deze bierstijl wil jij zelf gaan brouwen, om de intense smaak te ervaren. Met dit artikel willen wij jou meer te weten laten komen over de Eisbock!



Inleiding

Als je nog nooit een goede Eisbock hebt gehad, laat je een van de beste bierstijlen ter wereld aan je voorbij gaan. Meestal, als we bier met een hoog alcoholpercentage willen, moeten we het op de “normale” manier doen, namelijk door het bier te brouwen en extra veel mout te gebruiken zodat we veel suikers in het wort krijgen. Maar dit kan leiden tot onvolledige vergistingen, veel rare en zeepachtige off-flavours en een “alcoholisch” smaakprofiel. Eisbock gebruikt echter een vriesconcentratieproces om het alcoholpercentage te verhogen, maar doet dit zonder dat je gist overuren hoeft te maken om in de dubbele cijfers te komen.

Het resultaat is een zacht, rijk, intens bier dat perfect geschikt is om te drinken op een koude winteravond. Voor de zekerheid wil je het echter aan het begin van de zomer gaan brouwen.

Brouw zelf een Eisbock met een bierbrouw pakket!

Bierstijl – Eisbock

Eisbock is een Duitse pils uit de Bock-familie en het kan moeilijk te vinden zijn in de bierschappen van een supermarkt. Er zijn er niet veel op de markt en de markt voor de eisbock is vrij klein. Het bier zelf is een heftigere versie van Doppelbock. Het heeft ook de neiging om meer opvallende fruitsmaken te hebben dan Doppelbock en kan ook een grotere indruk geven van licht gebranden, afhankelijk van het basisrecept. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat wat misschien minder opvallende (of zelfs onder de detecteerbare drempel) smaken in het basisbier is, naar voren kan komen in een Eisbock die uit de bevriezing omdat alle smaken dan worden geconcentreerd. Dit betekent dat we niet simpelweg onze standaard Doppelbock kunnen maken, invriezen en een Eisbock kunnen noemen. De vriesconcentratie van smaken moet in het basisrecept worden meegenomen om een bier te vermijden dat te zoet, overdreven bitter of overdreven alcoholisch is, omdat de Eisbock geen van die is.



Ingrediënten van een Eisbock

Het brouwen van een grote Eisbock vereist terughoudendheid. Probeer het bier niet intens, rijk of hoog in alcohol te maken: laat de vriezer het werk doen.

Bij het brouwen van Doppelbock ga je meestal met bijna 100 procent München-mout, maar met een paar kleine add-ons om enkele specifieke smaken af te ronden. Een van de beste dingen van Eisbock is dat je die niet eens nodig heb! Deze koren is zo eenvoudig als maar kan zijn: 100 procent Münchense mout (zorg ervoor dat het de 9L-variëteit is) tot een voorspelde SG van 1.080 bij het toevoegen. Afhankelijk van het brouwzaalrendement, zou dat ergens in de buurt van 8,2 kg moeten zijn. Maak je geen zorgen als je een paar SG punten hoog of lager mist: het voorspellen van de echte uiteindelijke SG hier is in elk geval een uitdaging, en een paar punten in beide richtingen zullen er niet toe doen.

Voor een eisbock kun je een vrij simpele hop gebruiken zoals Hallertau. Je voegt aan het begin van het koken 28g toe en 14 g in de laatste 20 minuten. Dit levert een IBU van ongeveer 20 op, en dit is meer dan genoeg aangezien je nog een deel van het water uit de eisbock weglaat. Heb je de mogelijkheid om te lageren in een klimaatkast, dan zeker doen en de lagergist Wyeast 2206 gebruiken. Heb je geen klimaatkast dan volstaat een bovengisting met Nottingham ook.

Proces van een Eisbock maken

Bij de eerste gisting is het belangrijk om een voldoende grote hoeveelheid gist te pitchen en deze voldoende zuurstof te geven om off-smaken en esters te minimaliseren. Je wilt er ook zeker van zijn dat je het bier een grondige diacetylrust geeft, wat het extra voordeel heeft dat het zorgt voor een completere gisting / verzwakking. Na de primaire gisting moet het bier broodachtig en een beetje dun smaken, en misschien niet zoals veel anders.



Nu het leuke gedeelte!

Breng over naar een vat voor de bevriezing, of als je geen vat hebt, kun je een meerder plastic flesjes gebruiken. Het belangrijkste is dat het bier tijdens de bevriezing kan uitzetten zonder dat de behuizing scheurt of breekt (zoals met een glazen carboy zou kunnen).

Zet het vat in een vriezer en laat het met rust. Geef het een paar uur een, maar wees niet verbaasd als het een tijdje duurt om “slushy” wort te zien! Na ongeveer 10 uur zou je eindelijk wat merkbare bevriezing moeten krijgen. Zodra u dat doet, is uw doel om een volume water in te vriezen dat het totale vloeistofvolume met ongeveer 25 procent vermindert. Ik ben bang dat er geen definitief antwoord is op hoe lang dat duurt, maar voor mij lijkt het ongeveer 16 uur te duren vanaf het moment dat ik het bier in de vriezer heb gedaan. Blijf controleren, blijf trillen en vertrouw op je gevoel. Het kan een paar pogingen duren voordat je het onder de knie hebt, maar niemand heeft ooit gezegd dat deze stijl gemakkelijk was!

Als je denkt dat je ongeveer 25 procent ijs tot 75 procent bier hebt, haal het bier dan onder het ijs vandaan en bottel het. Je eindigt met een zwaartekracht van ongeveer 1.100, en als je wilt, kun je het ijs smelten om een idee te krijgen van hoe dicht je bij de 25 procent bent (in een batch 19 liter zou je ongeveer 4,7 liter gesmolten ijs moeten krijgen.

Door het proces van eisbocken zal je geen koolzuur meer op het bier hebben zitten. Vind je dit niet erg, dan kun je de eisbock direct bottelen. Bottelgist zal moeilijk aan het werk kunnen omdat het alcoholpercentage nu erg hoog is geworden. Enige manier om er koolzuur op te krijgen is door te carboniseren.

Laat de Eisbock nog een maandje of 4 rijpen om de smaken goed af te ronden en dan ben je mooi op tijd om er in de winter avonden van te genieten!

Bekijk hier ons Eisbock bier recept



Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Dit is hoe je je ideale kantoor interieur kan ontwerpen in 3 stappen

Een goed ontworpen kantoorinterieur kan enorm bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van je [...]

Vijf verrukkelijke bierrecepten voor de herfst

De dagen worden korter, donkerder en miezeriger. Kop op! De herfst is namelijk hét geknipte [...]

Deze 4 dingen heb je nodig wanneer je je eigen bier maakt

Het maken van je eigen bier is een leuke en creatieve hobby die steeds populairder [...]

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *