De makers van Duits bier hebben lang opgeschept over hun unieke “zuiverheidswet” (Reinheitsgebot, eigenlijk “zuiverheidsdecreet”), voor het eerst afgekondigd in 1516 door de Beierse hertog Wilhelm IV in de stad Ingolstadt. Hoewel er eerdere decreten waren geweest met betrekking tot de ingrediënten voor het brouwen van bier in wat nu Duitsland is, waren ze alleen van toepassing op een bepaalde stad of regio. Het Beierse bierzuiverheidsdecreet van 1516 was het eerste dat van toepassing was op een heel Duits koninkrijk of vorstendom.



Tot wanneer gelden het Reinheitsgebot?

Tot 1987 maakte het Reinheitsgebot deel uit van het Duitse recht. Het was ook de oudste voedselkwaliteitsregelgeving ter wereld die nog van kracht was. Maar Duitsland, als lid van de Europese Unie (EU), werd door een rechterlijke beslissing gedwongen om de wet te wijzigen om vrije handel in goederen binnen de EU mogelijk te maken. (Niet-Duitse brouwers bekeken de Reinheitsgebot als een vorm van protectionisme voor Duitse brouwerijen.) Sinds 1993 is een nieuwe, meer liberale Duitse bierwet van kracht. Toch houden veel Duitse brouwers zich nog steeds aan het Reinheitsgebot, dat voorschrijft dat bier slechts drie ingrediënten mag bevatten: water, gerst en hop. (Een belangrijk ingrediënt in het bierbrouwproces, gist, werd pas lang na 1516 ontdekt.) Toen Beieren zich in de eenwording van 1871 bij Pruisen aansloot om deel uit te maken van het Duitse Rijk, was een van de voorwaarden dat de Beierse Reinheitsgebot van toepassing was op heel Duitsland.

Kritiek op het Reinheitsgebot

Critici van de oude Duitse bierzuiverheidswet wijzen er graag op dat het Reinheitsgebot op zichzelf geen garantie bood voor een goed bier met een goed alcoholpercentage, en dat het de soorten bieren beperkte die gebrouwen en verkocht konden worden. (Witbier,  Weizen bier, en de meeste donkere bieren zijn technisch in strijd met de zuiverheidscode.) Ze wijzen er ook terecht op dat het oorspronkelijke Reinheitsgebot uit 1516  in werkelijkheid meer een wet op de bescherming van broodbakkers was dan een bierwet, die tarwe en rogge strikt voor brood reserveerde. Het Reinheitsgebot diende echter om te voorkomen dat Duits bier werd vervalst met andere ingrediënten die vaak in niet-Duits bier worden aangetroffen.

Van Reinheitsgebot naar ambachtelijk bier!

Sommige bierpuristen kunnen de trend afkeuren, maar ambachtelijk bier heeft de afgelopen tien jaar marktaandeel gewonnen in Duitsland. Ongeveer de helft van de Duitse brouwerijen zijn nu microbrouwerijen, maar het grootste deel van het bier dat in Duitsland wordt verkocht, komt nog steeds van grote brouwerijen.

In de tijd van het Reinheitsgebot bestond er nog geen klimaatkast. Gelukkig kun jij deze nu zeer gemakkelijk thuis zelf maken!

Duitse ambachtelijke bieren

Vanaf de jaren 1980 in de Verenigde Staten begon het concept van “ambachtelijk bier” en microbrouwerijen door te dringen in de monocultuur van massale industriële bierbrouwsels in de VS en wereldwijd. Het eerste “Great American Beer Festival” gehouden in Boulder, Colorado in 1982 bevatte 35 ambachtelijke bieren van slechts 20 brouwerijen. Vandaag telt dat evenement zo’n 8.000 verschillende bieren. In 2018 waren er meer dan 7.000 brouwerijen actief in de VS. In 2017 hadden Amerikaanse ambachtelijke brouwers 12,7 procent van de biermarkt in handen.



Het ambachtelijke brouwverhaal begint eigenlijk in 1965. Dat was het jaar waarin Fritz Maytag, de welgestelde achterkleinzoon van huishoudmagnaat Frederick Louis Maytag I (oorspronkelijk gespeld als “Maitag”), san Francisco’s Anchor Brewing Company, de maker van Anchor Steam Beer, kocht om zijn favoriete bier van uitsterven te redden. Hij kende een moeilijke start nadat hij ontdekte dat het bedrijf zwaar in de schulden zat, maar hij besloot dat de beste manier om geld te verdienen met zijn nieuwe brouwerij was om een beter bier te maken. Die stap leidde al snel tot een grotere opstand tegen de massa geproduceerde gele spoeling die in de jaren 1960 in de VS voor bier doorging. Anchor Porter (1972) en Anchor Christmas Ale (1975) leidden uiteindelijk tot IPA’s in West Coast-stijl, stoombieren en seizoensbieren. Veel bierexperts beschouwen de Amerikaanse bierscene – met zijn brouwcafés, microbrouwerijen en ambachtelijke brouwsels – als de beste ter wereld.

De echte ambacht bieren kwamen uit Duitsland

Dit is ironisch, gezien het feit dat het Amerikaanse bierbrouwen werd opgericht door Duitse en andere Europese immigranten, gebaseerd op bieren die voldeden aan het Duitse Reinheitsgebot en/of Europese vaardigheden gebruikten om goed pilsbier te produceren. Amerikaans bier was in wezen Duits, Tsjechisch of Belgisch bier.

Thuisbrouwen van bier was illegaal onder de Volstead Act, maar veel mensen deden dit illegaal, met behulp van ingrediënten die werden verkocht door voormalige bierbrouwerijen. Het brouwen van bier thuis bleef illegaal na de drooglegging. Pas in 1979 tekende president Jimmy Carter een wet die thuisbrouwen in de Verenigde Staten legaliseerde. Dit stimuleerde de groei van microbrouwerijen in het hele land, maar het was pas in de jaren 1990 dat de ambachtelijke bierbeweging een echt marktaandeel kreeg. De grote brouwerijen sloten zich al snel aan, maar Amerikaans bier zou nooit meer hetzelfde worden.



Craft Beer arriveert in Duitsland

De Duitse term voor craft beer is “Craft Beer” (handwerklich gebrautes Bier). Dat is grotendeels het gevolg van de Amerikaanse oorsprong van microbrouwen en ambachtelijk bierbrouwen, een beweging die zich over de hele wereld heeft verspreid, deels als een opstand tegen internationale industriële bierbrouwers.

Hoewel het al lang meer lokale en regionale bierbrouwerijen heeft dan in veel landen, is Duitsland ook getuige geweest van een grootschalige vermindering van het aantal grote brouwerijen. Terwijl er in 1994 105 grote brouwerijen (meer dan 200.000 hectoliter per jaar) in Duitsland waren, was dat aantal in 2013 geslonken tot 69, als gevolg van massaconsolidatie in die periode. Het grootste brouwerijconcern van Duitsland is Radeberger Gruppe. Het bezit vier Duitse biermerken: Berliner Pilsner, DAB, Jever en Sternberg. Het nummer twee bierconcern in Duitsland is niet eens Duits! Anheuser-Busch InBev (legal home in Brussel, België) is ’s werelds grootste brouwerijgroep qua volume. Het resultaat van de overname in 2008 van het Amerikaanse Anheuser-Busch door de Braziliaanse InBev Group, Anheuser-Busch InBev (AB InBev) controleert de meeste biermerken ter wereld, van Mexico tot Korea, van de VS tot Duitsland. In Duitsland bezit AB InBev deze vijf merken: Beck’s, Franziskaner, Hasseröder, Löwenbräu en Spaten.

Het totale aantal brouwerijen in Duitsland was echter gegroeid tot 1.408 in 2017, grotendeels als gevolg van microbrouwen en ambachtelijke bieren. (De laatste keer dat Duitsland meer dan 1.400 brouwerijen had, was in 1978, toen er 1.415 waren in West-Duitsland.) Verrassend genoeg was de snelst groeiende regio in Duitsland in de afgelopen 10 jaar Berlijn / Brandenburg, niet Beieren. Dankzij de ambachtelijke biertrend heeft Berlijn sinds 2006 27 brouwerijen toegevoegd, waarvan er vele vóór 2015 zijn opgericht. Volgens de Deutscher Brauer-Bund e.V. , ongeveer de helft van de Duitse brouwerijen zijn nu microbrouwerijen (Mikrobrauereien)! Beieren is nog steeds de bierkoning van Duitsland, met 624 brouwerijlocaties, gevolgd door nummer 2 Baden-Württemberg met 195. De Duitse biermarkt is nog nooit zo innovatief en gevarieerd geweest als nu. Maar Pilsner blijft de populairste biersoort in Duitsland, met ongeveer de helft van de totale biermarkt daar.



Vergroot je bierbrouw kennis

Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.

Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.

Brouwwinkel vergelijken

Brouwwinkel vergelijken
Vergelijk alle brouwinkels!

Brouwwinkel vergelijken
Beste bierbrouw pakket Plus

Beste bierbrouw pakket
bierbrouwpakket

Bierbrouw pakket
Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen
Leer zelf je eigen bier brouwen!

Zelf bier brouwen

Bekijk de meeste recente artikelen

Elektrische Fatbikes voor beginners

Elektrische Fatbikes bieden een unieke en opwindende manier om zowel door de stad te reizen [...]

5 tips om een geslaagde barbecue te organiseren

Niets leuker dan een barbecue om de zomer in te zetten, maar bij de organisatie [...]

Koffie kopen – gemalen of hele bonen? – 5 Overwegingen

’s Ochtends wakker worden met de geur van verse koffie die door je huis zweeft [...]

Zelf Mede Maken – Zeer makkelijk en Lekker!

In de wereld van ambachtelijke drankjes moeten we ook zeker de stijl Mede niet vergeten. [...]

De Perfecte Cadeaus voor de Bierliefhebber: Verras je Vriend met Stijl

Als je een vriend hebt die dol is op bier, dan is er geen betere [...]

Bier in de keuken: een culinair avontuur

Bierliefhebber? Culinaire avonturier? Als jij net als veel anderen geniet van een koud biertje, heb [...]

De perfecte combinatie: Vlees en bier

Een gezellige avond met vrienden of familie is pas compleet met een heerlijke maaltijd en [...]

Franziskaner Weißbier: Een bier met een rijke historie en invloed op de biercultuur

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het heeft een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *