Het maken van een giststarter is een van de beste thuisbrouwtechnieken om je bier te verbeteren. De aller beste blijft nog wel het zelf maken van een klimaatkast om bier gecontroleerd te vergisten. Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is, kan een giststarter maken je bier echt naar een hoger niveau tillen.
Als je al bier brouwt, is het maken van een giststarter een fluitje van een cent. In dit artikel bespreken we waarom je het zou moeten doet, hoe je een giststarter maakt en wat je nodig hebt om het zelf te maken.
Wil je leren bier brouwen? Begin dan met een bierbrouw pakket!
Wat is een giststarter?
Een giststarter is in wezen een mini-batch bier. Het verschil is dat terwijl je een batch bier brouwt om een goed bier te kunnen drinken, je een giststarter maakt om meer gist te maken.
Dus hoewel je rekening moet houden met smaak en aroma bij het brouwen van bier, is het enige waar je je op moet concentreren met een giststarter het kweken van gezonde gist.
Waarom zou je je eigen giststarters maken?
- Kweek voldoende gezonde gist om je bier goed te vergisten. Het pitchen van een grotere hoeveelheid gist zorgt voor een snelle en volledige gisting, voorkomt off-flavours en leidt tot rondom beter smakend bier.
- Bereid de gist voor op een gezonde vergisting. Gist die al maanden in de koelkast staat, is slapend. Een starter activeert de gist en maakt het klaar om bier te gaan vergisten.
- Een starter is een manier om je gist te activeren. Als je de gist lang laat zitten, wil je er zeker van zijn dat het nog steeds levensvatbaar is. Als het helemaal dood is, kom je er liever achter in een starter dan in een batch bier van 10 liter.
Welke gist te gebruiken?
Starters mogen alleen worden gemaakt voor vloeibare gistculturen. Gedroogde gist bevat al genoeg cellen (220-230 miljard celtelling) om een batch van 14 liter te enten, dus het is niet nodig om hiervoor een giststarter te maken. Rehydrateer de droge gist eenvoudig volgens de instructies van de fabrikant.
De meest voorkomende vloeibare gisten zijn de Wyeast Activator Smack Pack en de White Labs flacons.
Elk van deze bevat ongeveer 100 miljard celtellingen, maar je wilt ongeveer 200 miljard voor een typische 10 liter batch. Door een giststarter te maken kom je er wel.
Giststarter grootte?
De grootte van de giststarter is afhankelijk van het bier dat je brouwt. Bieren en lagers met een hogere SG waarde vereisen een zwaardere giststarter.
Voor een standaard SG waarde bier ben je veilig met een giststarter van 1 liter.
Wort maat
De grootte van de starter verwijst naar de hoeveelheid wort (water + extract) in de container nadat het wort is gekookt en afgekoeld. Dit betekent dat je iets meer water in de pot moet doen dan je wilt, omdat een portie dan zal weg koken.
Je kookt maar 15 minuten, dus het zal niet veel zijn. Ik voeg 100-200 ml extra toe aan een starter van 1 liter en het komt heel dichtbij. Ervaring is hier de sleutel, maar het hoeft niet perfect te zijn.
Hoeveelheid moutextract te gebruiken
De start zwaartekracht van het starterswort moet tussen 1.030-1.040 liggen. Er is een zeer eenvoudige metrische verhouding die u kunt gebruiken om u daar te brengen: 1 gram moutextract voor elke 10 ml wort (na het koken).
Dus met behulp van de 10 op 1-verhouding heeft een starter van 1 liter 100 gram moutextract nodig.
Benodigde apparatuur
- Pan of pot. Minstens twee keer zo groot als het volume van de startersvloeistof is ideaal omdat je aanzienlijk schuimvorming krijgt, net als bij het brouwen van bier.
- Grote glazen container voor het maken van de starter. Bij voorkeur een Erlenmeyer van 2 liter.
- Vloeibare gist, white labs of wyeast.
- Licht gedroogd moutextract.
- Eierklopper.
- Aluminiumfolie, gesneden in een vierkant dat de bovenkant van uw startcontainer bedekt.
Giststarter maken – De stappen
- Weeg de moutextract af
- Meet je water uit en giet het in de pot; zet de brander hoog.
- Wanneer het water begint te koken, voeg je de moutextract erin en roer je krachtig met de garde om klonten te voorkomen. Kook gedurende 15 minuten
- Terwijl het wort kookt, bereidt je de ontsmettingsoplossing voor en ontsmet je de potdeksel, thermometer, trechter, gistpakket, aluminiumfolie en startvat.
- Bereid aan het einde van de kook een ijsbad in je gootsteen om het wort af te koelen.
- Na 15 minuten koken, haal je de pan van het fornuis, plaats je hem in het ijsbad
- Controleer de worttemperatuur met uw thermometer. Wanneer het 20 á 25 graden is bereikt, verwijder het dan uit het ijsbad. Het afkoelen duurt ongeveer 10 minuten.
- Giet het wort in het startvat met behulp van de trechter en dek losjes af met folie.
- Voeg de gist toe en draai krachtig gedurende 30 seconden, waarbij u moet oppassen dat u niet morst.
- Plaats de starter ergens waar hij niet omver wordt gegooid. Het hoeft niet te worden beschermd tegen licht zoals een partij bier dat doet.
- Voeg zuurstof toe. Een roerbord kan de oplossing zijn, of schud regelmatig de pot in de eerste 24 uur van de vergisting
- Na 18-36 uur is je starter klaar met vergisten. Je kunt het op dit punt in een verse partij bier toevoegen, of als je nog niet klaar bent om te brouwen, kun je het tot de brouwdag in de koelkast zetten.
Hoe lang gaat een giststarter mee?
Hoe eerder je je giststarter gebruikt, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe meer gistcellen afsterven en de giststarter minder effectief wordt. Probeer het binnen een week te gebruiken. Als je langer wacht, moet je die gist gebruiken om een andere giststarter te maken.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.