Het kweken van hop is niet voor iedereen weggelegd omdat het ruimte in de tuin en de tijd vereist om de hopplanten te verzorgen en te oogsten. Dit alles om te maken wat je voor een paar euro ook zou kunnen kopen in een brouwwinkel. Het kweken van hop biedt echter een aantal unieke kansen die je niet uit een standaard vacuüm verpakte hop kunt halen.
Brouwen met natte hop
Wij hebben wel eens een bier gebrouwen met natte hop. Tijdens het maischen hebben we toen de natte hop geplukt zodat we deze tijdens het koken konden toevoegen zonder de hop dus te drogen. Het drogen van de hop kan de smaak namelijk veranderen, het wordt meer rechttoe rechtaan. Je hebt al snel meer dan 500 gram natte hop nodig om een brouwsel van 20 liter te maken.
Voordeel gedroogde hop
Droge hoop heeft uiteraard ook voordelen. Dus kun je na het oogsten van je hop niet meteen kunnen brouwen, dan is dit niet direct nadelig. Het voordeel van thuis gedroogde hop is dat je de groei van de plant kent en de hop (waarschijnlijk) voorzichtig hebt behandel . Zo weet je dat je geen pesticiden hebt gebruikt en hoe vers je de hop hebt behandeld/verpakt. Door elke stap van het proces te doorlopen, kun je ook leren hoe vers gedroogde hop ruikt, waardoor je de ervaring krijgt om de versheid van de hop die je koopt beter te beoordelen.
Hop thuis drogen
Het drogen van hop verjaagt een deel van hun complexiteit, maar hoe je ze droogt, bepaalt de hoeveelheid aromaten die verloren gaan. Om hop te drogen gebruiken commerciële hopverwerkers een verwarmde luchtcirculatiepomp die een oast wordt genoemd. Je kunt opzoek gaan hoe je dit zelf kunt bouwen, maar de moeite voor een paar kilo hop is het niet waard. Het gebruik van een voedsel dehydrator zou vergelijkbare resultaten opleveren. Het belangrijkste probleem met deze methode is dat te veel warmte de hop volledig zal koken en hun verse aromaten zal verdrijven (en zelfs met de “juiste” hoeveelheid verlies je enkele van de meer vluchtige moleculen).
Wij onderzochten alle bierbrouw pakketten – Dit is het beste bierbrouw pakket!
Gelukkig zijn er verschillende andere methoden beschikbaar voor thuisbrouwers die hun hop willen drogen. De meest voorkomende is om de hop op een metalen raamscherm op een koele, donkere, droge plek te leggen en een week de tijd te nemen om ze op natuurlijke wijze te drogen. Dit kan goed werken, maar niet iedereen heeft de ruimte om een week lang schermen van hop neer te leggen. Er is ook enige bezorgdheid over de veiligheid van raamschermen, omdat ze niet zijn beoordeeld voor voedselveiligheid, om nog maar te zwijgen van het stof dat zich op de hop kan nestelen als ze drogen.
De snelste methode voor een kleine hoeveelheid hop is om een magnetron te gebruiken. Doe de vers geplukte hop in een plastic vergiet en magnetron op 50% stroom, roer elke 30 seconden totdat de hop grotendeels droog is (ze zullen een paar minuten blijven drogen nadat ze zijn verwijderd).
Andere methode om hop te drogen
Ook kun je proberen om een rig te bouwen. Plus dan 2 kilo hop en plaats twee lagen tussen drie ovenluchtfilters (vermijd voor de veiligheid het kopen van iets gemaakt van glasvezel). Probeer dan de hop in één enkele laag te houden om het gelijkmatig te drogen. Als je ze stapelt zorg er dan voor dat alle filters zijn gericht met de luchtstroom dezelfde richting op. Knoop dit bouwwerk om een ventilator heen en laat de drogen beginnen! Na 24 uur zal je hop helemaal droog en klaar voor gebruik. Je kunt nu ook kiezen om de hop vacuüm te verpakken en in de vriezer tot maximaal 1 jaar te bewaren.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.