Weggooien van voedsel is zonde, daar hoeven wij geen artikel meer over te schrijven. Ook brood zien we regelmatig in de GFT bak liggen. Zonde! Met oud brood kun je nog makkelijk een prima bier zelf brouwen. Heb je een mout bier gebrouwen en van de overgebleven bostel een bier bostel brood gebakken, dan is het niet aan te raden om deze weer te gebruiken om bier mee te brouwen.
Mocht je zelf niet zoveel oud brood hebben, dan is het ook mogelijk om naar een lokale bakkerij, café of restaurant te gaan om te vragen of ze daar nog oud brood hebben. Vaak kun je het dan gratis of tegen een kleine vergoeding meenemen. Als je verteld dat het is om bier mee te brouwen, dan zal je vaak de opmerking krijgen: “Als je een flesje met mij deelt, mag je het zo meenemen!”. Ideale ruil natuurlijk.
Bierbrouw pakket met oud brood!
Hoe brouw je bier met oud brood?
In dit artikel nemen we je mee door de stappen van het brouwen van een bier met oud brood. Er verandert echt niet heel veel aan het normale bierbrouw proces, maar toch zijn er een paar stappen waar je op moet letten.
1. Snijd, Droog en Plet het brood
Droog het brood ongeveer 1 uur in een oven op 90 graden. Tijd en temperatuur variëren afhankelijk van de oven, maar over het algemeen geldt dat hoe lager de temperatuur, hoe beter. Door het brood te snijden krijgt het meer oppervlakte en droogt het brood eerder uit in de oven.
Zodra het brood droog is, plet u grof of breek tot de grootte van ongeveer 2 bij 2 cm. Niet te klein, anders krijg je last van een vastzittende maisch.
2. Maischen
Laat de broodstukken maischen in een water van 67 graden. Mooie mix tussen vergistbare en overgistbare suikers zullen gevormd worden. We raden een maisch van 60 minuten voor de meeste recepten aan.
De van nature voorkomende enzymen in de mout zetten het zetmeel in het graan om in eenvoudige suikers. Brood bier is speciaal omdat we een deel van de gerstemout hebben vervangen door brood, maar als je toch nog echte granen wilt gebruiken kan brood een speciale toevoeging zijn
3. Filteren en spoelen
Giet het wort af van de bodem van de maischkuip terwijl je de bostel (broodstukken) spoelt met 78 °C water van bovenaf om extra suikers te spoelen. Spoel totdat je het gewenste eindvolume hebt bereikt.
Idealiter zou je moeten spoelen met een gieter of vergiet, zodat het water wordt verdeeld in een spray in plaats van de continue stroom van een slang. De achterkant van een lepel werkt ook. Laat je tijdens het spoelen niet verleiden om het wort door de natte korrels te duwen. Granen in het wort kunnen ongewenste taninesmaken creëren.
4. Koken en hop toevoegen
Begin met je hopgifte schema. Wij hebben nog geen recept voor jou gemaakt, maar kijk een van de 100 recepten op dit blog om zelf een lekker hopschema te verzinnen. Een bitterhopje aan het begin van de kook kun je toevoegen om de IBU op te hogen en als aroma is het lekker om een fruitige hopsoort de laatste paar minuten toe te voegen. Het is ook leuk om een hop toe te voegen die je zelf hebt gekweekt! Maakt het brood bier extra speciaal.
Voeg de laatste 15 minuten 1 theelepel Iers mos toe, wat een helderder wort maakt.
5. Koelen, vergisten, dryhoppen en bottelen
Koel het wort af tot 20 graden. Je kunt een ijsemmer gebruiken, maar meng geen ongekookt water met je wort. Voeg een zakje Safale US-05 gerehydrateerde gist van 11,5 g toe aan het gekoelde wort. Dit is een algemene giststam en vergist zeer mooi uit zonder al te veel bijsmaakjes.
Laat de gist aan het werk gaan. Probeer je wort gedurende 7 dagen op ongeveer 18 graden te houden. Daarna kun je nog 7 dagen iedere dag de temperatuur met 0,5 graad verhogen, door bijvoorbeeld een klimaatkast te gebruiken.
Bottel het bier in steriele flessen, klaar voor carbonatatie. Ben voorzicht tijdens het bottelen zodat er zo min mogelijk zuurstof wordt toegevoegd. Sluit de flessen af en laat twee weken op een koele, donkere plaats (rond 22 graden) staan. Dit is een nagistingsfase waardoor het bier wat koolzuur kan krijgen en mooi kan conditioneren.
Geniet van het eindresultaat en vergeet dit bier niet mee te nemen van een bier proeverij met vrienden!
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.