Het berekenen van het alcoholpercentage is iets wat je in onze bierbrouw recepten zelf nog moet doen. Onze recepten zijn een richtlijn waar je recept ongeveer aan moet voldoen. Hoe dichter je bij het start SG en het eind SG komt hoe beter je het recept hebt gevolgd. Als hobby bierbrouwer weet je ondertussen wel dat niet iedere brouwdag even vlekkeloos verloopt. Soms is je rendement hoger en soms wat lager. Een goed bierbrouw pakket stelt het recept zo af dat jij bijna geen fouten kunt maken.
Vandaag een artikel over het berekenen van het alcoholpercentage van bier!
Wil je zelf bier brouwen en ben je opzoek naar een formule voor het berekenen van het alcoholpercentage of vraag jij je af waar alle afkortingen voor staan? Lees het in dit artikel.
Leer de terminologie van een bierbrouwer
Voor we naar de formule voor het berekenen van het alcoholpercentage gaan kijken is het belangrijk om te weten waar we het nou eigenlijk over hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten suikers, fases van de vergisting en afkortingen die je misschien nog niet kent.
Vergistbare suiker: Eenvoudige suikers die gemakkelijk te eten zijn voor de gist en omgezet worden in alcohol.
Niet-vergistbare suiker: Suikers met complexere chemische structuren die moeilijker te eten zijn voor de gist. In je bier voegen deze suikers zoetheid en body toe.
Soortelijk gewicht (of SG): De maat voor de dichtheid van het bier in vergelijking met water. Suiker verhoogt de dichtheid, dus door de SG van je bier te meten, kun je weten hoeveel suiker het wort bevat. Door een meting aan het begin van de gisting en een andere aan het einde te nemen, kunnen we berekenen hoeveel suiker is omgezet in alcohol en dus het alcoholpercentage van het bier.
Original Gravity (of, OG): De maat van de dichtheid van het bier die wordt genomen voordat de gisting begint, wanneer het suikergehalte het hoogst is.
Final Gravity (of, FG): De maat van de dichtheid van het bier na de gisting is voltooid, wanneer het suikergehalte het laagst is.
Alcohol per volume (of, ABV): Het percentage alcohol in uw bier.
Hoe ontstaat de alcohol in bier eigenlijk?
De alcohol in bier is een direct gevolg van de gist die suiker eet. Terwijl de gist de suiker in het wort consumeert, creëert het alcohol en koolstofdioxide – het koolstofdioxide drijft op en uit het bier terwijl de alcohol achterblijft en het bier boozy maakt.
Dus ja, eigenlijk is alcohol dus gewoon gistplas.
Waarom smaakt bier nog steeds zoet?
Naarmate de gisting vordert en de gist de suikers opeet, gaat het bierwort van erg zoet naar veel minder zoet. De reden waarom afgewerkt bier nog steeds op zijn minst enigszins zoet en moutig smaakt, is omdat er altijd nog onvergistbare restsuikers achter blijven.
Tijdens het maischen ontstaan zowel vergistbare als niet-vergistbare suikers. Vergistbare suikers hebben een zeer eenvoudige chemische structuur waardoor ze gemakkelijk te eten en te verteren zijn voor de gist. Niet-vergistbare suikers hebben een uitgebreidere en complexere structuur en de gist heeft moeite om ze af te breken. De eenvoudige fermenteerbare suikers worden opgegeten en de complexe niet-vergistbare suikers blijven achter. Onze smaakpapillen ervaren deze complexe suikers nog steeds als zoet, dus daarom heeft bier nog steeds wat zoetheid. De niet-vergistbare suikers voegen ook wat body toe aan bier, daarom smaken sommige bieren zwaarder of stroperiger dan andere bieren.
Hoe komen we erachter wat het alcoholgehalte is?
Om het alcoholgehalte van onze bieren te achterhalen, hebben we een manier nodig om de suikers aan het begin van het brouwen en aan het einde te meten. Het verschil zal ons vertellen hoeveel suiker er werd geconsumeerd en dus hoeveel alcohol er in ons bier zit.
Een van de makkelijkste manieren om de suikers te meten is met een hydrometer. Deze tool vertelt je het soortelijk gewicht van je bier – zwaartekracht is een maat voor de dichtheid van een vloeistof in vergelijking met water, en suiker verhoogt de dichtheid. Naarmate de gist de suikers consumeert, zal de vloeistof minder dicht zijn en steeds dichter bij de dichtheid van water komen.
Originele Gravity vs. Final Gravity
De meting aan het begin van het brouwen wordt de “Original Gravity” (OG) genoemd en de meting aan het einde wordt de “Final Gravity” (FG) genoemd. Door deze getallen in de volgende formule in te zetten, krijgen we het alcoholpercentage van bier!
Formule voor het berekenen van alcohol in bier
- Trek de SG af van de OG
- Vermenigvuldig dit getal met 131,25
- Het resulterende getal is het alcoholpercentage, of ABV%
Alcoholpercentage van bier berekenen:
(FG – OG) x 131,25 = Alcoholpercentage %
4 manieren om het alcoholpercentage aan te passen
Aangezien het alcoholgehalte van bier een direct gevolg is van hoeveel suiker je bent begonnen, en de hoeveelheid suiker een direct gevolg is van je maisch, begin daar als je wilt sleutelen aan het alcoholgehalte in je bier. Hier zijn een paar manieren om hiermee te beginnen, van het gemakkelijkste tot het moeilijkste:
- Voeg extra vergistbare suiker toe: je kunt de alcohol stimuleren door wat extra vergistbare suiker toe te voegen, zoals moutextract, Belgische candi-siroop of zelfs honing. Wees voorzichtig – slechts een beetje kan de alcohol behoorlijk verhogen! Houd er ook rekening mee dat deze suikers hun eigen specifieke smaken aan het bier toevoegen.
- Pas de maling van je graan aan: het is gemakkelijker om de suikers uit granen te halen als ze fijner geschroot zijn. Wees voorzichtig met het te fijnmalen. Je zult eindigen met een dikke, kleverige puree die erg moeilijk te spoelen is.
- Verhoog of verlaag de hoeveelheid basismout: Je kunt de basismout gemakkelijk aanpassen omdat deze de meerderheid van de granen in je recept bevat. Deze mout is waar de meeste van de suikers vandaan komen, dus door het te verhogen of te verlagen, kunt u de alcohol in uw bier op betrouwbare wijze aanpassen zonder het algehele karakter van het bier enorm te beïnvloeden.
- Pas de maischtemperatuur aan: De temperatuur van het maischen bepaald ook welk type suiker je gaat maken. Een lage temperatuur (62 graden) creert een suiker die vergistbaar is. Een hoge temperatuur (72 graden) vormt een suiker die onvergistbaar is. Het is aan de bierbrouwers om met deze temperaturen te spelen en de beste combinatie te vinden.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.