Er gaat niets boven een gezellige borrelavond met vrienden. Het bier staat koud, de sfeer zit er goed in, en dan komt onvermijdelijk de trek. Want zeg nou zelf: een goed glas bier smaakt pas écht goed met de juiste bite ernaast.
Maar wat zet je op tafel? Ga je uren in de keuken staan om de perfecte culinaire hoogstandjes te draaien, of kies je voor kwaliteit en gemak? In deze blog duiken we in de kunst van het ‘foodpairen’ met bier én geven we je twee routes naar een geslaagde avond.
Waarom bier en hartige hapjes zo goed samengaan
Bier heeft van nature vaak een bittere of frisse smaak (zeker een goede pilsener of IPA). Om die smaken in balans te brengen, vraagt je smaakpalet om iets dat zout, vettig of umami (hartig) is. Het koolzuur in het bier ‘snijdt’ door het vet van bijvoorbeeld worst of kaas, waardoor je mond weer schoon is voor de volgende slok.
Daarom zijn de klassiekers bij de borrel vaak vlees- of kaasgerelateerd. Denk aan droge worsten, grillworst, gehaktballetjes of blokjes oude kaas.
Vind je het leuk om je uit te sloven en heb je de tijd? Dan zijn hier drie zelfmaak-ideeën die het fantastisch doen naast een biertje:
Gehaktballen in tomatensalsa of -saus
Zelfgemaakte gehaktballetjes doen het altijd goed in combinatie met bier. Vooral een donker biertje of bokbier past hierbij. Meng half-om-half gehakt met paneermeel, ei, flink wat peper, zout en een snufje nootmuskaat. Braad ze aan en laat ze daarna sudderen in een pittige tomatensaus. Serveer met prikkertjes.
Bladerdeeghapjes met grillworst
Een snelle snack, maar vers uit de oven het lekkerst. Een allemansvriend, past goed bij pils. Koop een stuk grillworst (liefst bij de slager), snijd deze in blokjes. Wikkel elk blokje in een reepje bladerdeeg, bestrijk met ei en bak ze goudbruin in de oven. Je kunt ook originele Brabantse worstenbroodjes maken, die zijn ook erg lekker bij bier.
Luxe borrelplank samenstellen
Hier komt geen koken aan te pas, maar wel inzicht. Combineer verschillende texturen met elkaar. Zorg voor iets zachts (brie), iets hards (oude kaas), iets pittigs (fuet of chorizo) en iets zuurs (augurkjes) om het vet te neutraliseren.
Hapjes bestellen bij Slagerij Broekhuis
Soms heb je gewoon geen zin om boodschappen te doen, uren in de keuken te staan en daarna ook nog uitgebreid de afwas te doen, omdat het niet allemaal in de vaatwasser past. Je wilt genieten van je gasten en je biertje.
Wil je wél de kwaliteit van de slager, maar niet het werk? Dan is bestellen de slimste zet. Bij Slagerij Broekhuis hebben we ons gespecialiseerd in het compleet ontzorgen van jouw borrel.
Waarom kiezen voor de hapjes van de slager?
Hapjes uit de supermarkt zijn vaak machinaal en missen die échte, volle smaak. Onze hapjes worden bereid met passie, vers vlees en de beste kruiden.
Onze favorieten voor bij bier:
- Koude hapjes, bijvoorbeeld op een mooi opgemaakte schaal. Bijvoorbeeld met gevulde eieren, grillworst, ham-asperge rolletjes en diverse worstsoorten. Dit is ook nog eens meteen op tafel te zetten, omdat het niet warm hoeft te blijven.
- De hapjespan is een absolute topper voor een feestje. Dit is een elektrische pan gevuld met bijvoorbeeld kipballetjes, spareribs-kluifjes of grillworst. Je steekt de stekker in het stopcontact, en binnen no-time heb je warme, geurende hapjes waar iedereen van blijft eten.
Heb je een speciaalbier-proeverij? Kies dan voor onze variatieschalen. Zo is er voor elk type bier een passend stukje vlees of kaas. Je kunt jouw borrelhapjes eenvoudig online samenstellen en bestellen. Wij zorgen dat alles vers bereid voor je klaarstaat.
