Dat bierbostel vele toepassingen heeft, hebben we met onze artikelen wel duidelijk gemaakt. Het meest bekende voorbeeld met wat je met bierbostel kun doen, is toch wel het zelf maken van een bierbostel brood.
Maar waarom zou je zelf alleen genieten van al dit lekkers. Je trouwe viervoeter kan ook prima het restant van jouw zelf gebrouwen bier eten. Ja wel, en wel in de vorm van een bierbostel hondenkoekje!
Lees je dit artikel en wil je meteen aan de slag. Stel je oven alvast in op 180 graden om voor te verwarmen.
Met een bierbrouw pakket van 5 liter kun je wel 50+ bierbostel hondenkoekjes maken.
Het deeg zelf maken van bierbostel hondenkoekjes
Om te beginnen hebben we een kopje gebruikte granen van een brouwdag nodig, ook wel bierbostel genoemd. Hoe eerder je dit recept na de brouwdag maakt, hoe beter het is om de hondenkoekjes langer vers te houden. Maar als je het niet dezelfde dag kunt maken, kun je de bostel tot een week in een luchtdichte verpakking in de koelkast of vriezer bewaren.
Het volgende punt is uiterst belangrijk. Wat je ook doet, gebruik geen granen die zijn gemaischt met hop. Hop is namelijk erg giftig voor honden!
Vervolgens meng je een eetlepel vlasmeel met drie eetlepels water. Dit zal dienen als ons bindmiddel of eiervervanger. Vlasmeel is relatief goedkoop en gaat lang mee.
Extra toevoegen voor de bierbostel hondenkoekjes is veganistisch spek. Je hoeft dit ingrediënt niet toe te voegen, maar het bevorderd wel de smaak van van de koekjes.
Het mengsel van vlasmeel en water heeft ongeveer 10 minuten nodig om te verdikken. Voeg ondertussen een 150 gram volkorenmeel en de bierbostel in een kom. Voeg daar een 40 gram biologische pindakaas aan toe.
Terwijl dat ongeveer vijf tot 10 minuten zit en verdikt, voeg ik een half kopje volkorenmeel en de granen toe aan een kom. Als laatste voeg je nu ook het vlasbindmiddelmengsel in de kom en start je met roeren. Goed mengen is de sleutel, alle ingrediënten moeten goed verdeeld zijn.
Bierbostel hondenkoekjes vormen en bakken
Nadat alle ingrediënten zijn gemengd, rol je het deeg uit tot een 1 á 2 centimer. Je hoeft niet al te precies te zijn, maar als je ze dikker maakt, zorg er dan voor dat je ze wat extra tijd geeft in de oven. Mochten de hondenkoekjes erg plakkerig zijn, dan kun je wat meer bloem toevoegen.
Maak met een koekjessnijder of mes de vormen die je leuk vindt. Je kunt creatief zijn en ze ook met de hand vormgeven. Leg ze vervolgens op een koekjesvel en zet ze in de oven.
Bakpapier helpt de koekjes om niet vast te plakken aan het rooster. De bierbostel hondenkoekjes moeten 30 minuten bakken.
Verlaag na 30 minuten de oven tot 93 graden Celsius. Het doel is nu om ze gewoon uit te drogen. Dit kan één tot twee uur duren, afhankelijk van de dikte van de hondenkoekjes. Controleer ze zo nu en dan om te zien waar hoever ze zijn. En als ze zich uitgedroogd en hard voelen, zijn ze er klaar voor. Haal ze uit de oven en zodra ze zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor je hond om van te genieten.
Vergeet niet om ze in een luchtdichte verpakking te bewaren en bewaar ze maximaal enkele weken. Dat is als je hond ze niet eerst allemaal opeet. Geniet ervan!
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.