Zelf bier brouwen is alleen al super tof om te doen natuurlijk. Ga je aan de slag met een 5 liter bierbrouw pakket, dan hou je na het maischen meestal tussen de 1 á 2,5 kilo granen over. Recepten van bierstijlen met een hoog alcoholpercentage (zoals een Russian Imperial Stout) bevatten vaak meer granen dan lichte bieren (zoals een Blond bier). Zonde om dit gewoon weg te gooien natuurlijk, de bierbostel granen zijn nog prima te gebruiken in een bierbostel brood!
In dit artikel gaan wij jou uitleggen wat bierbostel is en natuurlijk delen we een lekker bierbostel brood recept! Lijkt het bierbostel brood recept je niks, dan zijn er nog genoeg andere dingen die je met bierbostel kunt doen.
Wat is bierbostel eigenlijk?
Bierbostel is een bijproduct dat ontstaat bij de bereiding van bier. Om bier te kunnen brouwen heb je granen nodig. Niet zomaar granen, je hebt voor de bereiding van bier granen nodig die eerst gemout zijn door een mouterij. Dan pas zijn ze geschikt om bier mee te brouwen. De granen worden geschroot zodat de zetmeel in de korrel vrij komt en als je goed schroot blijft het kafje nog heel (dit om een mooi filterbed te creëren voor het filteren/spoelen). Tijdens de maischstap ga je zetmeel uit de granen halen om wort (een suikerwater) te maken. Na de maischstap ga je de granen scheiden van het wort en heb je de bostel niet meer nodig.
Bierbrouwerijen produceren met z’n alle miljoenen tonnen bierbostel per jaar. Ontzettend zonde om dit zomaar weg te gooien. Laten we gaan kijken wat je onder andere met bierbostel kunt doen!
Bierbostel brood recept!
Bierbostel wordt veel gebruikt als dierenvoeding. Brouwerij La Trappe bijvoorbeeld brengt een groot deel van hun bierbostel naar varkensboeren. Maar mensen kunnen het ook prima eten en daar geven wij een voorbeeld van. Hieronder vind je de ingrediënten en stappen om een heerlijk bierbostel brood te bakken in een broodbakmachine. Een bierbostel brood bakken in een machine vinden wij zelf altijd een stuk makkelijker. Uiteraard kun je het ook zelf kneden, maar daar moet je zelf het bierbostel brood recept even op aanpassen.
Ingrediënten bierbostel brood
- 250 gram bierbostel (maakt niet uit welke bierstijl, de afwisseling houdt het lekker!)
- 375 gram broodmeel
- 200 ml water (maak het bierbostel brood extra smeuïg met 200 ml bier)
- 3 eetlepels boter, in kleine stukjes gesneden
- 3 eetlepels suiker of honing
- 2 theelepels zout
- 6 gram bakkersgist
- optioneel – 1 1/2 eetlepel balsamico azijn (geeft een zure deegachtige broodsmaak)
Instructies voor het bereiden van een bierbostel brood in een broodbakmachine
- Volg de instructies van uw broodmachine voor de volgorde van ingrediënten – de mijne begint met de natte ingrediënten: voeg water, boter, suiker, zout en de bierbostel toe aan de broodmachine
- Voeg de broodmeel toe aan de andere ingrediënten
- Maak een kleine inkeping in de bloem en voeg de gist toe
- Start de “deeg” cyclus van uw machine
- Als je klaar bent, verwijder je het deeg – je kunt voelen of het te nat is. Ideaal brooddeeg lijkt op een taartkorstdeeg dat klaar is om uitgerold te worden. Als het deeg te nat is, voeg dan meer bloem toe en kneed het handmatig tot het goed gemengd is
- Vorm het brood in twee broden van gelijke grootte (standaard ovale vormen of baguette-achtige vormen), plaats naast elkaar op bakplaat en laat ongeveer 30 minuten rijzen
- Pas ovenroosters aan om er een helemaal onderaan de oven te hebben en het tweede rooster in het midden, plaats een lege metalen bakvorm op het onderste rooster
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Als het brood klaar is, plaats je het in de oven en giet je onmiddellijk een kopje koud water in de lege pan – wees heel voorzichtig om geen koud water op een glas van de ovendeur of de verwarmingselementen te krijgen. Doe snel de deur dicht. Deze “stoombehandeling” zorgt voor een mooie korst, zoals je zou willen voor een stokbrood.
- Bak 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van je broden)
- Brood moet hol klinken als het op de bodem wordt getikt
Houdbaarheid bierbostel brood
Het bierbostel brood is meerdere dagen goed houdbaar, perfect voor broodjes met jam. Het is ook mogelijk om het brood nog te roosteren en er bierbostel tosti’s van te maken! Geniet ervan.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.