Heb je je ooit ongeveer halverwege je brouwdag gerealiseerd dat je een stap hebt gemist? Je bent lekker aan het bier brouwen en ineens besef je dat je gist vergeten bent om te kopen!
Onze ervaring is dat er iedere brouwdag wel iets gebeurt wat onverwachts is. Onze motto is ook dat je iedere dag iets leert. Maar hoe fijn zou het zijn als er een brouwdag iets niet gebeurt waarvan je je eigenlijk stiekem schaamt.
Je hebt misschien vaker tips gehad van vrienden/medebrouwers dat je zaken moet opschrijven, aantekeningen maken en dat dit echt belangrijk is. Dit advies klinkt misschien heel vervelend, maar je zal ze toch nog eens dankbaar zijn op het moment dat jij voor het eerst het perfecte bier hebt gebrouwen!
Een van de gemakkelijkste manieren om georganiseerd te worden, is met een checklist voor brouwdag. Als je brouwsoftware gebruikt, is het heel waarschijnlijk dat deze software een optie heeft om notities te maken.
Gebruik je geen brouwsoftware, dan zijn Google Documents of Excel ook prima tools om je checklist in te maken.
Bierbrouw checklist maken
Als je ervoor kiest om je eigen checklist te bouwen, hoef je maar één ding om te onthouden, het hoeft niet perfect te zijn om succesvol te werken. Als je een lijst gebruikt, zul je sommige dingen heel prettig vinden en andere laat je de volgende brouwdag toch maar weg. En het voordeel is, het is jouw lijkst dus vind je iets niet fijn dan schrap je het gewoon!
Een ding dat ik opneem is “Tijd”.
- Tijd dat je begint
- Tijd start van de maisch
- Tijd dat je het spoelen begint
- Tijd dat je de brouwdag afsluit.
Het is heel goed om te weten hoe lang je brouwdag echt is. Je zal merken dat als je 4 uurtjes vrij hebt en je denkt even een bier te brouwen dat je van een koude kermis thuis komt. Door meerdere brouwdagen te noteren kom je achter de echte tijd en weet je dat bier brouwen in 4 uur geen optie is (misschien voor jou wel hoor). Daarnaast is het interessant om te zien om het spoelen en maischen van verschillende bierstijlen nog scheelt in doorlooptijd.
Een ander handig onderwerp in je checklist is het bijhouden van het reinigen van je materiaal. Je zou het volgende bij kunnen houden:
- ontsmetting keteldeksel
- ontsmetting vergistingsemmer
- ontsmet brouwmaterialen
Niet alleen zijn de goede herinneringen, ze helpen je ook om je tijd optimaal te benutten. Je weet precies wanneer je wat moet doen en dat geeft rust op je brouwdag.
Als het gaat om jouw checklist voor brouwdag, hoeft deze niet prefect te zijn. Net als het brouwen van een bier, leer je tijdens iedere brouwdag. Voeg toe wat je vind dat nodig is en haal eruit wat overbodig is.
Wij zijn wel benieuwd of jij al een vorm van een checklist hebt of gebruikt? Deel het in de comments onderaan dit artikel.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.