Vandaag een artikel over het bottelen van je zelf gebrouwen bier. Heb je een bierbrouw pakket gekocht en ben je aan de slag gegaan ermee dan is het na 2 weken wel tijd om het bier in een fles te doen, ook wel “bottelen” genoemd. In de meeste bierbrouw pakketten zit een uitbreide instructie over hoe je dit kunt doen. Heb je meer behoefte aan informatie over het bottelen, dan hebben wij hier een artikel over geschreven.
Waarom zou je zelf gebrouwen bier bottelen?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun eigen bier te bottelen, in plaats van het te tappen uit een vat of het te kopen in een fles of blik. Ten eerste is het bottelen van zelf gebrouwen bier een manier om de kwaliteit van het bier te behouden. Als je het bier tapt uit een vat, kan het snel gaan oxideren en kan de smaak veranderen. Door het bier te bottelen, kun je ervoor zorgen dat het langer vers blijft en dat de smaak behouden blijft.
Ten tweede is het bottelen van zelf gebrouwen bier een leuke hobby die je kunt delen met vrienden en familie. Als je van bier houdt en graag zelf dingen maakt, kan het brouwen van bier en het daarna bottelen van je zelf gebrouwen bier een leuke activiteit zijn. Bovendien kun je het bier dat je hebt gebotteld geven aan anderen als cadeau of het gebruiken voor speciale gelegenheden, zoals feesten, barbecues of tijdens een bierproeverij.
Wat heb je nodig om zelf gebrouwen bier te bottelen?
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je zelf gebrouwen bier wilt bottelen. Zo heb je het volgende nodig:
- Uitvergist bier: Om te beginnen heb je natuurlijk gebrouwen bier nodig. Als je nog niet eerder hebt gebrouwen, kun je overwegen om een bierbrouw pakket te kopen of om een cursus te volgen om te leren hoe je zelf bier kunt brouwen.
- Flessen: Om het bier in te bottelen, heb je flessen nodig. Er zijn verschillende soorten flessen die geschikt zijn voor het bottelen van bier, zoals gebruikte bierflessen of beugelflessen. Zorg ervoor dat de flessen goed schoon en steriel zijn voordat je het bier erin doet.
- Kroonkurken: Om de flessen af te sluiten, heb je koonkurken nodig. De meeste standaard maat voor een kroonkurk is 26mm.
- Bottelsuiker: Om het bier in de flessen te laten hergisten, heb je bottelsuiker nodig. Deze suiker wordt toegevoegd aan het bier voordat het in de flessen gaat, waardoor het bier nog een laatste rondje gaat gisten en CO2 aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat het bier in de flessen koolzuur bevat en dat het op de juiste manier gepresenteerd wordt als je het op tafel zet.
- Aftapkraan: Als je het bier uit een vat of tank wilt bottelen, heb je een aftapkraan nodig om het bier over te gieten van het vat naar de flessen. Dit maakt het makkelijker om het bier in de flessen te krijgen zonder te morsen.
- Kroonkurkapparaat: Als je kroonkurken gebruikt, heb je ook een kroonkurkapparaat nodig om de kroonkurken op de flessen te krijgen. Een kroonkurkapparaat is een soort pers die de kroonkurken op de flessen drukt, zodat ze goed dicht zijn.
- Schoonmaakmiddel: Voordat je begint met het bottelen, is het belangrijk om alle gereedschappen en flessen grondig te reinigen en te desinfecteren. Hiervoor heb je een goed schoonmaakmiddel nodig, zoals Oxi om alles goed te reinigen
Stap voor stap uitleg voor het bottelen van zelf gebrouwen bier
Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om te leren hoe je zelf gebrouwen bier kunt bottelen. Hieronder volgt een stap-voor-stap uitleg:
- Maak alle gereedschappen en flessen schoon en desinfecteer ze: Voordat je begint met het bottelen, is het belangrijk om alle gereedschappen en flessen grondig te reinigen en te desinfecteren met oxi of een san oplossing.
- Voeg bottelsuiker toe aan het bier: Als het bier klaar is om te bottelen, voeg je de priming suiker toe. Dit kan in de vorm van een suikeroplossing zijn of in de vorm van droge suiker. Voeg de suiker toe aan het bier en roer goed om te zorgen dat de suiker opgelost is.
- Giet het bier in de flessen: Als de suiker is toevoegt kun je het jongbier overhevelen naar de flessen. Gebruik hiervoor een aftapkraan of een hevelfilter.
- Sluit de flessen af met kroonkurken: Als het bier in de flessen zit, is het tijd om de flessen af te sluiten met kaps. Als je gebruikmaakt van gebruikte bierflessen met kroonkaps, kun je de kaps gewoon op de flessen doen en handmatig aandraaien. Als je swingtop-flessen gebruikt, kun je de kaps op de flessen doen en ze vervolgens dichtknijpen met de flessenkoker.
- Laat het bier hergisten: Nu je het bier in de flessen hebt, is het tijd om het te laten hergisten. Zet de flessen op een warme, donkere plaats (zoals een kelder of kast) en laat het bier een week of twee hergisten. Dit zorgt ervoor dat het bier nog een laatste rondje gaat gisten en CO2 aanmaakt, zodat het koolzuur bevat als je het uitschenkt in een glas.
- Bewaar het bier op een koele, donkere plaats: Als het bier klaar is om te drinken, is het belangrijk om het op een koele, donkere plaats te bewaren. Dit zorgt ervoor dat het bier langer vers blijft en dat de smaak behouden blijft. Probeer het bier binnen een paar maanden op te drinken voor het beste resultaat. Minder licht voorkomt ook dat er oxidatie kan ontstaan.
Troubleshooting: Wat te doen als het bier niet goed gegist heeft of als de flessen lekken?
Hoewel het bottelen van zelf gebrouwen bier in de regel vrij eenvoudig is, kan het soms voorkomen dat er problemen optreden. Hieronder staan een paar veelvoorkomende problemen en wat je kunt doen om ze op te lossen:
Het bier heeft niet goed gegist
Als het bier niet goed gegist heeft, kan dit betekenen dat het niet genoeg CO2 bevat of dat het te weinig alcohol bevat. In dit geval is het belangrijk om te controleren of je de juiste hoeveelheid priming suiker hebt toegevoegd en of het bier op de juiste temperatuur heeft gegist. Als het bier te koud heeft gegist, kan het zijn dat het niet genoeg CO2 heeft aangemaakt. Als het bier te warm heeft gegist, kan het zijn dat het te veel alcohol bevat.
De flessen lekken
Als de flessen lekken, kan dit betekenen dat de kroonkurken niet goed dicht zijn of dat de flessen beschadigd zijn. In dit geval is het belangrijk om te controleren of de kroonkurken goed op de flessen zitten en of de flessen zelf niet beschadigd zijn. Als de kroonkurken niet goed dicht zijn, kun je proberen om ze opnieuw te sluiten met de kroonkurkapparaat. Als de flessen beschadigd zijn, kun je proberen om ze te vervangen door nieuwe flessen.
Het bier smaakt niet goed
Als het bier niet lekker smaakt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het bier te warm of te koud heeft gegist, of dat het te veel of te weinig suiker heeft gekregen. Het kan ook zijn dat het bier besmet is geraakt met bacteriën of andere micro-organismen. In dit geval is het belangrijk om te controleren of alle gereedschappen en flessen goed schoon en desinfecteert zijn voordat je het bier gaat bottelen. Als het bier al gebotteld is kun je er eigenlijk al niks meer aan doen. Leer van deze les en pas je werkwijze voor een volgende brouwsessie aan.
Vergroot je bierbrouw kennis
Bierbrouwrecepten.nl is er voor de beginnende tot aan de gevorderde hobby bierbrouwer. Wij delen met jou de lekkerste recepten, maar geven ook advies over zelf bier brouwen. Ingrediënten heb je uiteraard ook nodig en hier wil je zo min mogelijk voor betalen. Bierbrouwrecepten.nl vergelijkt alle brouwwinkels uit Nederland en België.
Mocht je iets missen op onze website, neem contact op en grote kans dat wij dit gaan opnemen op de website.