Bierbrouw pakket

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pretium consequat orci posuere aliquam. Morbi aliquam mi nec nisl faucibus fringilla. Nulla aliquet congue felis ultrices ornare.

Bestel een bierbrouw pakket

Bootcamps

Our Bootcamps

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis eleifend diam a turpis malesuada egestas. Pellentesque finibus mi velit, vehicula venenatis lacus elementum vel. Praesent luctus, felis sed consequat aliquam, nunc dui finibus arcu, non dictum felis odio non est.

Power Bootcamp

⏰ 20:00 – 21:00

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

View Bootcamp

Beach Bootcamp

⏰ 16:00 – 19:00

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

View Bootcamp

Stamina Bootcamp

⏰10:00 – 12:30

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

View Bootcamp

Bierbrouwpakket kopen

Alles wat je moet weten om een bierbrouwpakket te kopen. ✅Inhoud | ✅ Verschillende pakketten | ✅Wat heb je verder nodig | Bereid je hier voor.

Wanneer je op zoek gaat naar informatie en benodigdheden voor zelf bier brouwen, dan kom je veel verschillende info tegen. Om je te helpen een keuze te maken, lees je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt. Je leest over de inhoud van een bierbrouwpakket en wat het verschil is tussen de verschillende bierbrouw pakketten, zoals een bierbrouwpakket pils, IPA of Ale. Hoewel voor beginners een bierbrouwpakket kopen het ideale startpunt is, kan het ook voor gevorderde thuisbrouwers of hobbybrouwers handig zijn om dit artikel te lezen.

Wat zit er in een bierbrouwpakket?

Voor beginnende hobbybrouwers of mensen die thuisbrouwen overwegen, is het goed om te weten wat er in een bierbrouwpakket zit. In de basis moet je weten dat er basis en uitgebreide pakket bestaat. In een standaard bierbrouwpakket, dit zijn de goedkope bierbrouw pakketten, zitten de basis benodigdheden terwijl in een uitgebreid pakket meer dingen zitten die het zelf bier brouwen leuker maken. Voor deze informatie kijken we onder andere naar het bierbrouwpakket van Brouwpunt, deze is zeer volledig.

Bierbrouwpakket Brouwpunt:

  • 5 liter vergistingsemmer
  • Waterslot
  • Aftapkraan
  • Reinigingsmiddel
  • Instructieboekje
  • Hydrometer
  • Maatbeker
  • Kroonkurk apparaat
  • Thermometer

Vergistingsemmer

De vergistingsemmer gebruik je om het bier na het kookproces in te laten vergisten. De grootte van de emmer bepaalt hoeveel bier je kunt brouwen. In een vergistingsemmer 30 liter kun je meer bier maken dan in één van 10 liter. Je kunt nooit precies deze hoeveelheid maken, je hebt namelijk een klein beetje ruimte onder de deksel nodig. Je kunt, als jij van plan bent veel bier te maken, beter een grotere vergistingsemmer kopen in plaats van voor het goedkoopste bierbrouwpakket te gaan. Je kunt ook overwegen een tweede vergistingsemmer erbij aan te schaffen, mocht er een bacterie in één emmer komen, dan heb je altijd nog de tweede.

Waar moet je op letten bij een vergistingsemmer kopen?

De vergistingsemmer moet van goede kwaliteit (voedselveilig kunststof) zijn en luchtdicht afsluiten. Ideaal is een rubberen ring voor de deksel. Je kunt ook een vergistingsvat kopen met schroefdeksel. Let erop dat er een rubberen of siliconen plug bij de emmer of het vat zit om het waterslot in de deksel te kunnen bevestigen. Een vergistingsemmer kopen kan vanaf enkele tientjes al. Wanneer je professioneler gaat brouwen, investeer dan in een RVS vergistingsvat. Vergistingsvaten kopen is mogelijk vanaf enkele honderden euro’s per vat.

Waterslot

Het waterslot is nodig om de vergistingsemmer of het vergistingsvat af te sluiten, maar koolzuur wel te kunnen laten ontsnappen. Je ziet aan het waterslot of de vergisting goed werkt. Wanneer je belletjes ziet ontsnappen, dan is het vergistingsproces actief. Wanneer er lucht weglekt door bijvoorbeeld een slecht afsluitende deksel, kan het zijn dat je geen belletjes ziet terwijl het vergistingsproces wel goed werkt. Wat maakt het beste waterslot? Allereerst moet water niet te snel verdampen, als een waterslot droog staat dan is jouw bier niet langer afgeschermd tegen zuurstof, schimmels, wilde gisten of bacteriën van buitenaf. Daarnaast is een goed waterslot transparant, je moet kunnen zien of er voldoende water in zit en/of er nog belletjes uit komen. Er zijn meerdere type watersloten. Het traditionele waterslot wordt waterslot slangmodel genoemd. Daarnaast is er een cilindrisch waterslot. Hoewel lange tijd het waterslot slangmodel het meest populair was, maakt het cilindrisch waterslot zijn opkomst. 

Slangmodel waterslot of cilindrisch waterslot

Ook in bierbrouwpakketen zit steeds vaker dit slot. Beide watersloten doen hetzelfde, het voordeel van een cilindrisch waterslot is dat deze makkelijker schoon te maken is, minder snel verstopt raakt en geschikt is voor grotere vergistingsvaten (ongeveer 60+ liter). Echter het slangmodel geeft dat rustgevende geluid van de belletjes die ontsnappen. Een geluid waar iedere hobbybrouwer blij van wordt. Mocht je een slangmodel waterslot kopen, dan is het verstandig deze regelmatig te vervangen. Ze kosten weinig, dus voor de prijs hoef je niet niet te laten.

Aftapkraantje

Het aftapkraantje is, net als het waterslot, ook een onderdeel dat je aan de vergistingsemmer of aan het vergistingsvat monteert. Je gebruikt het aftapkraantje om, als het vergistingsproces afgelopen is, het bier in de flesjes te tappen. Het beste aftapkraantje voor bierbrouwen heeft uiteraard een goede afsluiting door middel van twee rubber of siliconen ringen en een schroefsluiting, ook wel contramoer genoemd. Je draait deze van binnen vast, dus nadat het bier in de vergistingsemmer zit, kun je er niet meer bij. Test van tevoren of je geen last van lekkage hebt door er water in te doen. Een PVC aftapkraan die je bij een bierbrouwpakket koopt, is zeker goed genoeg voor beginners. Als je later naar RVS overschakelt, kun je een betere RVS aftapkraan kopen.

Wat krijg je extra met een uitgebreid bierbrouwpakket kopen?

Bovenstaande omvat de basisbenodigdheden voor bierbrouwen wat ieder bierbrouwpakket moet bevatten. Je kunt soms ook kiezen voor een Bierbrouwpakket Plus of uitgebreid bierbrouw pakket. Zo’n pakket omvat een aantal extra’s die zelf bierbrouwen nog leuker maken. 

Kroonkurkapparaat

Om een kroondop op flesjes te krijgen, heb je een kroonkurk apparaat nodig. Er bestaan twee veel gebruikte types kroonkruk apparaten, namelijk 26 mm en 29 mm. Voor de meeste bierflesjes kun je een kroonkurk apparaat 26 mm kopen. Goedkope kroonkurk apparaten hebben een dubbele hefboom en kosten vaak minder dan 20 euro. Een tafelmodel is makkelijk in gebruik en heb je voor 100-150 euro. Uiteraard kun je ook een professioneel krookkurkapparaat kopen, maar als hobbybrouwer is dit niet nodig.

Lege bierflesjes kopen

Je hebt voor het bottelen voldoende bierflesjes nodig. Je kunt beugelflessen of kroonkurkflessen kopen. Voor een beugel hoef je uiteraard geen kroonkurk apparaat te kopen. Wanneer je lege bierflesjes koopt, kies dan bruine (beste bierflesjes) of groene flesjes. Bier heeft last van fotolyse door licht, dit maakt transparante flesjes of blauwe bierflesjes kopen een minder goede keus. Zorg ervoor dat je voldoende bierflesjes en kroondoppen gekocht hebt als je gaat bottelen. Het zou jammer zijn als je te weinig flesjes hebt. Je kunt in plaats van nieuwe bierflesjes kopen, ook bierflesjes hergebruiken. Goed schoonmaken is wel belangrijk. De methodes die hobbybrouwers hiervoor gebruiken verschillen. In de regel moet je de flesjes zo snel mogelijk nadat ze leeg zijn schoonmaken met water en een reinigingsmiddel zoals Chemipro Oxi. Niet ieder reinigingsmiddel is geschikt omdat het de smaak van het bier kan beinvloeden. Lees in de volgende alinea meer over Chemipro Oxi.

Chemipro Oxi

Niet ieder bierbrouw pakket dat je koopt bevat Chemipro Oxi. Je kunt dit reinigingsmiddel echter los kopen. Chemipro Oxi is speciaal voor reinigen van materialen of lege flesjes. De reden van veel hobbybrouwers voor Chemipro Oxi kiezen, is omdat het geen invloed heeft op de smaak en geur van het bier en omdat het in korte tijd een uitstekende reiniging heeft. Daarnaast hoeft het niet nagespoeld te worden.

Thermometer

Hoewel de thermometer niet in de basis bierbrouw pakketten zit, is deze wel belangrijk. Bij zelf bierbrouwen moet het bierbeslag op een exacte temperatuur verhit worden. Deze temperatuur mag absoluut niet te hoog worden. Een goede thermometer voor bier brouwen is digitaal, kan in de pan blijven staan en meet snel en exact de hitte in de gehele pan, dus niet alleen bovenin. 

Hydrometer met maatglas

Met een hydrometer met maatglas kun je het alcoholpercentage meten. Dit is uiteraard als hobbybrouwer niet noodzakelijk, maar geeft jouw bierbrouw ervaring een extra dimensie. Je meet met een hydrometer, ook onder de naam SG-meter te koop, het soortelijke gewicht (SG). Bij een hydrometer heb je een maatglas nodig. Je doet namelijk de afgekoelde Wort (zo wordt het vocht in deze fase van bierbrouwen genoemd) in het maatglas. De hydrometer doe je daarna in het Wort. Je leest de meter af op het niveau waarop deze blijft drijven. De temperatuur waarop je de hydrometer gebruikt is van belang voor een nauwkeurige meting. Dit is vaak 20 graden Celsius. Lees de handleiding goed door of bekijk video’s van hoe een hydrometer te gebruiken is om het alcoholpercentage vast te stellen.

Ingrediënten om bier te brouwen

Met deze alinea sluiten we de ‘hardware’ die in een bierbrouwpakket zitten af en gaan we naar de ingrediënten. Want hoewel alle bovenstaande benodigdheden voor bier maken bij ieder type bier hetzelfde zijn, kom je verschillende pakketten tegen. Denk aan bierbrouwpakket pils, bierbrouwpakket IPA (India Pale Ale), bierbrouwpakket Dubbel, Blond, Weizen of ander speciaalbier. Het verschil tussen deze pakketten zijn de ingrediënten die je erbij krijgt. In een bierbrouwpakket voor bier brouwen zitten namelijk ook de ingrediënten. Dit zijn mout, hop en gist. Voor het water dat je nodig hebt, kun je in de regel gewoon kraanwater gebruiken. Ook zit er in een bierbrouwpakket een bierrecept of instructieboekje voor dat type bier. Dit is dus het grootste verschil tussen de bierbrouw pakketten en waar je jouw keuze op bepaalt.

Bierbrouwpakket Pils of Ale

Het is goed om te weten dat je niet ieder type bier kunt maken. Een bierbrouwpakket voor Pils vereist dat je voor de gisting een temperatuur van 4-12 graden Celsius hebt. Voor Ale is dit 15-25 graden Celsius. De omgeving waar jouw vergistingsemmer of vat komt te staan, moet deze temperatuur hebben voor een goede gisting. In de zomer of in de woonkamer kun je als thuisbrouwer dus beter Ale brouwen en een bierbrouwpakket voor Ale kopen, terwijl in de winter zelf Pils brouwen of andere Lagerbier brouwen ook mogelijk is. Je moet dit weten voor je een bierpakket koopt. Thuis Pils brouwen in een woonkamer van 20 graden kan niet. Het zou zonde zijn als jij het verkeerde bierbrouwpakket koopt.

Bierbrouw ingrediënten pakket

Je kunt een bierbrouwpakket kopen of los de verschillende benodigdheden aanschaffen. Naast het bierbrouwpakket heb je pannen van minimaal 7 of 8 liter, een waterkoker, weegschaal, vergiet en een zeef nodig. Als je dit eenmaal allemaal hebt, hoef je de volgende keer dat je bier gaat brouwen niet nog een keer een startpakket voor bierbrouwen te kopen. Je koopt dan een bierbrouw ingrediënten pakket. In dit pakket zit mout, hop en gist. Deze drie ingrediënten zijn voor alle soorten bier nodig en bepalen voor het grootste deel de smaak, de kleur en andere eigenschappen. Ook het bierrecept dat erbij zit is van invloed op de smaak. Denk aan kooktijden, temperaturen en de momenten waarop je hop toevoegt. Je doet een hobbybrouwer altijd plezier met een bierbrouw pakket cadeau doen. Deze Bierbrouw ingrediënten pakketten kosten slechts enkele tientjes en de kans is groot dat je in ruil hiervoor een paar lekkere flesjes bier terug krijgt!

Veel gestelde vragen over bierbrouw pakketten

Om je kort het antwoord op de belangrijkste vragen te geven, volgt hier de FAQ bierbrouw pakketten.

 

Wat is het verschil tussen de verschillende bierbrouwpakketten?

De inhoud en kwaliteit van bierbrouwpakketten kan verschillen. Er zijn bierbrouwpakketten met basisbenodigdheden en uitgebreide bierbrouwpakketten. Ook verschillen de ingrediënten per bierbrouwpakket. Je kunt een bierbrouwpakket kopen voor Pils, Blond bier, Dubbel bier en nog veel meer.

Wat is het verschil tussen een starterspakket en een bier ingrediënten pakket?

Een bierbrouw starterspakket is ideaal voor de beginnende hobbybrouwer, omdat je direct alle spullen voor bierbrouwen hebt. Je koopt een bier ingrediënten pakket wanneer je de spullen al hebt, maar nog een keer bier gaat brouwen.

Kun je een bierbrouwpakket vaker gebruiken?

De vergistingsemmer, de aftapkraan, het waterslot, de hydrometer, de maatbeker, het kroonkurkapparaat en de thermometer kun je de volgende keer weer gebruiken. Het waterslot moet je vervangen wanneer je deze niet goed schoon kunt maken. De ingrediënten in het bierbrouwpakket gebruik je met bierbrouwen en het reinigingsmiddel gaat uiteraard ook een keer op. 

Waarom een bierbrouwpakket kopen in plaats van alles los kopen?

Je kunt als hobbybrouwer een bierbrouwpakket kopen of een bierbrouwpakket cadeau geven. Een bierbrouwpakket is vaak net wat goedkoper dan los alle bierbrouw benodigdheden kopen. Een goede reden om alles los te kopen is omdat je bijvoorbeeld een grotere vergistingsemmer wilt of een vergistingsvat wilt kopen van een ander materiaal zoals RVS. 

Afsluiting

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je voor zelf bierbrouwen nodig hebt en kun je beslissen welk bierpakket kopen de beste optie is om jouw brouwerscarrière mee te starten.